Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 mars 2016

Chockrapport: Kött från 18 olika länder på restaurangmenyn

I butiken är vi många som väljer svenskt kött, men på restaurangen har vi (oftast) ingen aning. P4 Gävleborgs undersökning visar att länets krogar serverar importkött från 18 olika länder.

FOTO: Istock

Reportrarna från P4 Gävleborg ringde runt till 100 olika krogar i länet – allt i från pizzerior till finkrogar. De fann att restaurangerna sammantaget köper in kött från 18 olika länder, mest från Tyskland, Danmark, Polen och Brasilien.

Kött som fraktats långt från länder med ofta långt sämre djurskydd och miljökrav än i Sverige. Särskilt antibiotikaanvändningen oroar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo, då den ökar risken för antibiotikaresistens.

Att kunderna vill ha låga priser och inte frågar var köttet kommer från, får många lunchrestauranger att välja billigt importkött. Så här säger Jannis Eskitzis som jobbar på en restaurang i Hudiksvall, till  P4 Gävleborg:

– Till lunchen tar jag mest från Polen. När det gäller lunchen är det ekonomin som styr, säger han.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen