Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 maj 2017

Civilministern ger sig in i köttdebatten: ”Det drabbar våra bönder”

Civilminister Ardalan Shekarabi reagerar starkt på den nya statistiken som visar att endast 40 procent av köttet som köps in av svenska kommuner är svenskt. — Det är inte acceptabelt, säger han.

I en undersökning gjord av Svenskt kött framkommer att endast 40 procent av köttet som serveras i våra svenska kommuner kommer från svenska köttgårdar.

Civilminister Ardalan Shekarabi tycker inte att det är acceptabelt.

— Det är inget fel att köpa kött från andra länder men är det okej att köpa kött utan att ställa krav på att köttet ska produceras i enlighet med svenska djurskyddsregler? Nej, det är inte okej, säger han i en inspelning på sin Twitter.

Enligt lagen om offentlig upphandling är det inte möjligt att ställa krav på ursprungsland i de upphandlingar kommunerna gör. Men Shekarabi poängterar att man i lagstiftningen gjort det möjligt för kommunerna att ställa krav på på djurskydd enligt svensk lagstiftning. Man har också beslutat att sådana krav ska ställas ställas vid offentliga upphandlingar.

— Men ändå så görs inte det i många kommuner. Det är inte acceptabelt. Det är dubbelmoral och det drabbar våra bönder och det ger våra konsumenter kött med betydligt sämre djurskydd. Det är dags att förändra beteendet i kommunerna, säger han.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen