Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 november 2016

Därför får landsbygden betala när taxeringsvärdena höjs

Många tusenlappar kommer gå till skatt när taxeringsvärdena ökar nästa år. Mest får landsbygden betala visar en ny undersökning.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Taxeringsvärdena är på väg uppåt och det rejält visar en undersökning som Villaägarnas Riksförbund låtit göra. Enligt undersökningen kommer taxeringsvärdena öka med upp mot 50 procent nästa år, en ökning som drar upp fastighetsavgiften med många hundralappar för den enskilde husägaren.

– De högsta höjningarna drabbar områden med idag förhållandevis låga taxeringsvärden. Decennier av lågt byggande har drivit upp priserna i hela landet. Nu får landsbygden betala priset för en misslyckad bostadspolitik, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Många får höjningar

Enligt undersökningen som SCB gjort åt Villaägarna så är det så många som 950 000 fastigheter som får höjt taxeringsvärde och därmed högre fastighetsavgift. Taxeringsvärdena räknas om var tredje år och nästa år är det dags för nästa värde-bedömning. De höjda taxeringsvärdena slår direkt mot summan som varje småhusägare betalar i fastighetsavgift.

Landsbygden drabbas

I vissa kommuner höjs taxeringsvärdena mycket och det innebär stora ökningar av avgifterna. Vännäs kommun utanför Umeå är en sådan kommun.

– Det gör en förbannad, säger Leif Andersson som bor i Vännäs. Jag tycker att det är vi som bor på landsbygden som får finansiera fastighetslättnaderna för de som bor i Stockholm och många andra kommuner, säger Andersson till SVT.

Värdet kopplas till avgiften

Så här funkar taxeringsvärdet och fastighetsavgiften; taxeringsvärdet, som räknas om var tredje år, ligger till grund för en fastighetsavgift. Fastighetsavgiften har ett maxtak där alla hus som är värda omkring en miljon kronor eller mer betalar samma summa, oavsett värdet. Det innebär att en fastighet i en glesbygdskommun värd en miljon kronor och en villa i en storstadskommun värd flera miljoner betalar samma fastighetsavgift.

Här kan du kolla hur det ser ut i din kommun enligt Villa-ägarnas rapport.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen