Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 januari 2017

De är Årets lantisar 2016 – placering 2-10

Sista vändan före det stora avslöjandet! Här är de personerna som tagit plats på listan över utmärkelsen Årets lantis 2016. Nu har alla utom vinnaren avslöjats - vinnaren avslöjas inom kort!

Bild 1/2
Bild 2/2

2. Tin Gumuns, Rättvik, är fäbodsägaren och osthantverkaren som tillsammans med LRF kämpat mot Skatteverkets absurda krav på att hennes K-märkta fäbod skulle ha kassaregister uppkopplat mot både internet och elnätet. Efter två och ett halvt års kamp – kom domen som gav henne rätt till undantag.

3. Karin Jonsson, Östersund, tidigare ledarskribent på Östersunds-Posten numera kulturredaktör, fick nog av fick nog av dominerande manliga normer och nedtryckande härskartekniker och startade gruppen Glesbygdsgirls på Facebook, med målet att återta kvinnligheten i glest bebyggda områden.

4. Malin Ackermann, Lycksele. Efter en opinionskampanj fick hon Skatteverket att skrota flyttplanerna och stanna kvar i både Lycksele och i åtta andra nedläggningshotade orter. Malin har fått flera rikspolitikers respekt för sitt arbete och fortsätter att kämpa för Ett helt Sverige.

5. Josefina Syssner, Linköping. Ett respekterat namn som det refereras allt oftare till i landsbygdsdebatten. Josefina har under året bland annat jobbat med en studie om krympande kommuner i Sverige och Nederländerna.

6. Per-Åke Sörman, Ervalla. Det nyblivna kommunalrådet och landsbygdsutvecklaren har genom åren initierat bland annat Bygdenytt (en nyhetswebbplats) och Bygde-TV (en egen TV-kanal) för ett område med 1 400 personer. En sann idéspruta som även räddat skogsutbildning och initierat bygdeklassiker med cykellopp, skidor, simning och löpning.

7. Karin Adelsköld, Östersund. Komiker och krönikör som röt till när hon efter flytten till Östersund fann att lantisar själva är skeptiska till landsbygden och menar att den förtjänar ett bättre rykte än vad klagomål om kass uppkoppling och stängda affärer ger. ”Hur ska vi få regeringen att förstå och prioritera oss om vi inte gång på gång berättar om allt det bra?” uppmanar hon.

8. Albin Ponnert och Viktor Zaunders, Röstånga. Lokalproducerad mat som beställs på nätet – kan det revolutionera sättet vi handlar? Frågan låg till grund för den digitala idén Bygdens saluhall som i somras testades i Röstånga. Snart rullar Local food nodes, som kapar avståndet mellan producent och konsument, ut till fler platser.

9. Ingvar Kamprad, Liatorp. När fiberföreningen i Liatorp inte kunde få något ekonomiskt stöd av länsstyrelsen ryckte Ikea-grundaren in. Med ett mycket förmånligt lån kan nu även invånarna i Liatorp få bredband.

10. Elin Svärdh, numera Lewenhaupt, Konungsäng. Mjölkbonden som blev nya Arla-Elin i Arlas mjölkkampanj. Strax efter la hon ned mjölkproduktionen och satsade på kött i stället. Hennes bilder och filmer i sociala medier har inte lämnat någon oberörd.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen