Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 januari

De är Årets lantisar – placering 31-40

Snart avslöjas vinnaren! Här är personerna som hamnat på placering 31-40 i Lands årliga utmärkelse Årets lantis. Nedräkningen fortsätter!

Bild 1/3 FOTO: Kristina Bäckström
Bild 2/3
Bild 3/3

31. Carl Jan Granqvist. Saxå. Krögaren, vinkännaren och matkonstprofessorn som har satt Grythyttan på världskartan. Aktuell med boken ”Det svenska måltidsundret” där han skriver att Sverige är det bästa landet för livsmedelsproduktion – och att landsbygden därmed kan få en stark ekonomisk tillväxt.

32. AnnJessica Ericsson, Forsnäs Hemman, självhushåll utanför Vilhelmina tillsammans med sin man Per Sjölander. AnnJessica är en sann inspiration för alla som vill leva så mycket som det går av de resurser som finns omkring dem. Hon är en skicklig hantverkare, hjälper till att bevara lantraser och odlar mat i Lappland, i tuffa växtzon 7.

33. Majs Keller, Söderhamn, ordförande för RFSL, som gått i fronten för kampen för HBTQ-frågor i Hälsingland. Arrangerade en Pridefestival i Söderhamn och fick med sig 2 000 av 12 000 invånare i paraden.

34. Hanna Karlsson, Löttorp. Mjölkbonden med Bondbönans blogg som beskriver vardagslivet på öländska gården med 130 mjölkkor, ungdjur och kalvar, höns, katter och hästar. Hanna har i dag tiotusen följare. ”Som bonde blir man inte rik på pengar, men oerhört rik på upplevelser”, säger hon.

35. Per Åsling, Trångsviken. Centerpartist och ordförande i riksdagens Skatteutskott. Slutar aldrig att engagera sig för landsbygden. När Skatteverket ville stänga lokala kontor i landet engagerade han sig och kallade bland annat myndighetens generaldirektör till flera offentliga neddragningar i riksdagen. När Tin Gummuns fick problem med samma myndighet krävde han dispens från kravet om kassaregister.

36. Terese Bengard, Hammarstrand, som för drygt ett år sedan lämnade högsta politikerposten i Ragunda för att bli verksamhetschef för Hela Sverige Ska Leva, som med ett nytt stipendium tillsammans med Land lyfter fram de profiler som behövs för en stark landsbygd. Hon för en envis kamp för att synliggöra de viktiga områdena utanför storstäderna.

37. Per Hasselberg, Jan Runfors, Asha Ismail, Anders Bengtsson, i Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp som i podden Landet bland annat redogör för ett lyckat pilotprojekt i Brålanda. Där får nyanlända och glesbygd ömsesidigt utbyte genom smartare samverkan mellan kommun, föreningsliv och myndigheter. Resultatet: Nya arbetstillfällen och fler invånare.

38. Arne Jakobsson, Gåltjärn. Bonden som rappandes satte ord på mjölkkrisen. Situationen för Sveriges mjölkbönder är lika hotfull nu som 1990 då Tjernobyl hotade odlingsmarkerna, menar Arne vars rap-låt åter fått en comeback i sociala medier.

39. Sven Ekberg, Borgholm. Journalist som initierat Ölands skördefest som 2016 gick av stapeln för 20:e gången. Ölands Skördefest är med sina hundratals mat- och kulturaktiviteter på hela ön en sann fest som i runda slängar lockar 250 000 besökare – efter sommarsäsongen.

40. Lotti Jilsmo, Västervik. Landsbygdsutvecklare som hörs och syns med smittande handlingskraft. Stod bakom att Västervik fick utmärkelsen Årets kommun med bland annat ”förbättringspromenader” – dialoger som lett till lösningar på lokala problem. Driver frågan om ett kommunalt landsbygdsprogram.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen