Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 januari

De är Årets lantisar – placering 41-50

Här är de - personerna som rankats på plats 41-50 gällande utmärkelsen Årets lantis. Nedräkningen fortsätter!

FOTO: Sandra Charina Lundin

41. Björn Sundberg, Visby. Verksamhetschef för Medeltidsveckan på Gotland. Evenemanget har gått från att vara hotat till att vara ett livskraftigt evenemang som drar omkring 40 000 besökare till ön varje år. Sedan Björn Sundberg tillträdde har en ny våg av entusiasm väckts, evenemanget sköts främst av ideella krafter.

42. Leif Milling, Gimdalen. Fotograf som i kokboken Älgkött & peran – ingen vanlig kokbok, (Ågrenshuset förlag), i en stämningsfullt berättande form porträtterat det egna jämtländska jaktlagets 25-åriga historia, gemenskap och recept. Boken vann första pris i Årets svenska måltidslitteratur i genren livsstilslitteratur.

43. Magnus Oscarsson, Ödeshög. Debattören som öppnade ögonen på tiotusentals människor vad gäller antibiotikaanvändandet i kött. Hans målande bild med antibiotikasprutor i köttbitar (där Sverige använde minst antibiotika) delades över 30 000 gånger på Facebook och uppmärksammades även i övrig media. Hans mångåriga engagemang för att värna bygdens livsmedelsproducenter är fortfarande stort.

44. Frida Hyvönen, Stockholm och Flarken. Sångare och låtskrivare vars svenska toner på nya plattan ”Kvinnor och barn” poetiskt kryddas av den västerbottniska dialekten och träffar publiken rakt i hjärtat.

45. Gunnar Westrin, Råneå. Fiskeprofil och författare som räddat Råneälven från utbyggnad och som nu även bekostat och satt upp varningsskyltar för att rädda de sällsynta, men långsamt återvändande uttrarna.

46. Maria Molin Söderberg och Rebecca Molin, Fränsta. Hemvändare i Ånge kommun som ville bjuda turisten på ett alternativt sätt att upptäcka bygdens pärlor. Resultatet: Rent a local. Den som vill gå längre än guideboken kan numera hyra en egen lokalbo och uppleva genuina platser som vanligtvis går turisten förbi.

47. Margaretha Stjernqvist, Orsa, har initierat Orsa besöksgrupp. Gruppen som med 20-talet volontärer fyller livet med mening för gamla och ensamma i kommunen genom besök. Gruppens omtanke har belönats med samhällsbyggnadsstipendium.

48. Rikard Lundgren, Ekenässjön, mathjälte och initiativtagare till Food2change som utan mellanhänder knyter ihop handlare med ekonomiskt utsatta konsumenter som är intresserade av att ta tillvara matvaror som annars skulle bli matsvinn.

49. Malin Sundin, Orsa, mjölkbonde och lantbrukskrönikör som i boken Spilld mjölk väckte nytt liv i frågan om situationen för dagens mjölkbönder och satte fart på riksdagsledamöter och handlare. Bidragit till att många konsumenter värdesätter ursprungsmärkning högre än prislapp.

50. Johanna Sällström, Tystberga, gymnasisten som till vardags går på lantbruksinriktningen på Öknaskolan och som under Ung Företagsamhet-konceptet säljer t-shirts med budskapet ”Bevara landsbygden – ät svenskt” till förmån för stödfonderna ”Sveriges mjölkbönders fond” och ”Stöd en bonde”.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen