Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 januari

De är Årets lantisar – placering 51-60

Nedräkningen fortsätter! Här är 10 personer som på ett eller annat sätt sett till att landsbygden lever - i allra högsta grad! De har placerat sig på position 51-60 i vår utmärkelse Årets lantis!

FOTO: Irmi Persson, Kristina Kämpargård

51. Anette Gustawson, Billinge. Mjölkbonde som outtröttligt debatterar och kämpar för att alla elever i skolan ska få äta mat tillagad av svenska råvaror. Och när korna anklagas för att vara miljöbovar skriver Anette Gustawson debattartiklar som välter internet där hon upplyser konsumenter om hur mycket Thailandsresan egentligen släpper ut.

52. Jenny och Johan Gille, Lerbäck, skådespelare som initierat en egen teater med servering hemma i trädgården. På tio år har teatern utanför Askersund visat farser, barnpjäser och mordgåtor och dragit över 150 000 besökare.

53. Lars Lerin, Hammarö. Folkkär konstnär som med magiska akvareller fångar detaljer och vyer i svenska landskap som ingen annan. Smälte TV-tittarnas hjärtan i succén Vänligen Lars Lerin där han på sitt nedtonade, underfundiga sätt kom stjärnor nära.

54. Per och Johanna Hellström, Södra Svedjan. Jordbrukarparet som startade gårdsmejeriet Svedjan ost och nu vunnit flertalet priser. Utöver himmelska ostar fixar de även uppskattade teater- och musikkvällar i grannladan.

55. Ellen Sundberg, Bjärme. Vårt nya musikunder som varit förband åt hyllade Texasmusiker och vars senaste kritikerrosade album har spelats in i USA. Varifrån kommer inspirationen? Jo, från landskapet hemma i jämtländska Bjärme där hon bor i en friggebod hos sina föräldrar.

56. Sofia Backström, Ammer, förmedlar sin kärlek till naturen och inspirerar andra. Hennes vackra bilder av livet i jämtländska hembyn Ammer med natur, vedhuggning, jakt och fiske lockade runt 9 000 följare i sociala medier på mycket kort tid.

57. Niklas Kämpargård, Sölvesborg. I boken Att leva som en bonde (Norstedts) vill fotografen och journalisten Niklas Kämpargård ge en grundkurs i sådant som förr var självklar nedärvd kunskap – som att odla sin egen mat, ta hand om höns, syra grönsaker och bygga en jordkällare.

58. Göran Wallin, Ransta, den drivande kraften i den positiva utvecklingen av Ransta de senare åren. Genom att ha startat ungdomsverksamhet med filmvisningar, upprustning av Ransta Nästa bygdegård, påverkan till renoveringen av järnvägen och återinfört tågstopp i Ransta genom att driva opinion har han gjort det mer attraktivt att bo, leva och verka på orten.

59. Sara Parkman och Samatha Ohlander, Stockholm och Järvsö. Fäbodtjejerna som ritar om bilden av folkmusikens historia. I sin turné visar de att folkmusik är något helt annat än fiol och knätofsar och snarare har ett ursprung som arbetsfunktion för forna kvinnors arbete vid fäbodar och hem.

60. Jonna Jinton, Grundtjärn. Få kan fånga landsbygdens skönhet som naturbloggaren, fotografen, konstnären och föreläsaren Jonna, som för fem år sedan flyttade till byn med tio invånare. Hennes magiskt poetiska kulning i en 33-sekundersfilm i den snötäckta skogen i Grundtjärn träffade på en enda helg en miljon världsmedborgares hjärtan.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen