Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 januari

De är Årets lantisar – placering 61-70

Varje år utser Land årets lantisar - 100 personer som på ett eller annat sätt gjort stordåd för den svenska landsbygden! Här är de som enligt juryn placerat sig på listan på platserna 61-70 - nedräkningen fortsätter fram till vinnaren offentliggörs i nästa vecka!

FOTO: Maria Hansson, Andrea Ullius/schwedenhappen.ch, Privat

61. Clara Lidström, Tvärålund. Med bloggen Underbara Clara gör hon reklam för landsbygden och hur man kan leva och arbeta långt ute på landet utan att enbart hålla på med jordbruk. Med sin rekordstora blogg och krönikor i Expressen drar hon uppmärksamheten till att det går att ha ett bra liv även utanför storstäderna.

62. Karin Lidén, Kramfors. Kostchef i Kramfors kommun som genom att bända de krångliga reglerna i lagen om offentlig upphandling kunde se till att skolbarnen i kommunen kunde få mat från lokala odlare.

63. Britt Ellénius, Ljungdalen. På 1980-talet lämnade Britt storstaden för Ljungdalen där hon initierade Ljungdalsfestivalen, en uppskattad kulturhändelse under ett antal år. Ljungdalen med sin självklara plats på naturkartan hamnade även på kulturkartan. Otaliga är de kulturaktiviteter, teater, uppläsningar och utställningar som Britt bidragit till i den bygd som förblivit hennes, enligt en av Lands läsare.

64. Stina Ivansson, Stockholm. Malungsbo som övertygad om att personligheter träder fram bäst på mål startade Malungspodden där intervjuer med bland andra författaren Aino Trosell och operasångerskan Busk Marit sker uteslutande på malungsmål.

65. Jeroen Sleurs och Sam Lormans, Åmotsbruk. Två belgare som såg möjligheterna i Gästriklands orörda natur. I dag säljer de tystnad till utländska stressade turister. Fisketur med en enkel eka, övernattning i koja och björnspårspromenad är några av de bullerfria aktiviteter som erbjuds.

66. Maria och Bengt Larsson, Tolarp. Har gett över 700 WWOOFare* från all värdens hörn gedigen utbildning i hur man driver en gård med så liten miljöpåverkan som möjligt, vilket resulterat i den lokala folkhögskolans nya Småbrukarlinje som säkerligen kommer leda till i nya, unga småbrukare ute på bygden.

67. Joakim Furhoff, Skövde. ”Här får alla rida som tycker svensk mat och svenska bönder rockar”. Skylten på Loringa egendoms åker väckte reaktioner och satte strålkastaren på de svenska böndernas insats genom att välkomna gästande ryttare – förutsatt att de äter svenskproducerat.

68. Stina Nordlander, Nyadal. Skönhetsdrottningen som blev svensklärare i egen kanal på Youtube. Efter att ha bjudit flyktingar på fika förstod hon innebörden av att de fick lära sig svenska på kort tid och tog saken i egna händer. Hon har tusentals visningar och följare från bland annat Syrien, Afghanistan och Eritrea.

69. Kjeld och Marcus Eslared, Knäred. Driver en självhushållande gård där de djur som fanns i början av 1900-talet kan bevaras. Det var parets tanke när de flyttade in på Markus farmors gamla gård Eslared. I dag har de uppfödning av tolv svenska lantraser som gutefår, bronskalkoner, blommehöns, skånegäss, gotlandskaniner, blå anka, linderödssugga och rödkullakor.

70. Annika Fritzon, Växjö som har fyrdubblat antalet körsångare i bygden med sitt hårdrocksband Snakehill Groovers, (annars kallat Ör Ormesberga Kyrkokör). I början av 2016 rockade bandets medlemmar, i åldern 8 till 70 år, loss i hårdrocksmässa i Växjö domkyrka i turnén God gave Rock´n´Roll.

* World Wide Opportunities on Organic Farming eller Willing Workers on Organic Farms) är en internationell organisation med syftet att förmedla kontakt mellan ekologiska gårdar och volontärer.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen