Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 mars

Efter brasilianska köttskandalen: Så här påverkas du som konsument

I helgen rullades en köttskandal upp i Brasilien. Hur påverkar det dig? Vi reder ut.

FOTO: Ann Lindén

I Brasilien anklagas just nu flera företag för att ha hanterat kött på ett ohygieniskt sätt. Dessutom ska de ha dolt att köttet var ruttet med hjälp av syra och andra kemikalier, i vissa fall cancerogena ämnen, enligt BBC.

Vad innebär det här för svenska konsumenter?

Så mycket kött importerar Sverige från Brasilien

Förra året importerades 988 ton färskt nötkött från Brasilien. Det kan låta mycket men det motsvarar endast två procent av den totala importen av nötkött till Sverige.

Det är en minskning med 26 procent från året innan. Istället ökade importen av nötkött till Sverige från framförallt Finland.

Enligt jordbruksverket är det inte heller någon stor andel kyckling som importeras från Brasilien.

Kan komma via EU

Däremot skulle en del av de 140 000 ton nötkött och 500 000 ton kyckling som importerades från Brasilien till EU 2016 kunnat ha sålts vidare till Sverige.

– Transithandel är lite lurigt, det måste man vara medveten om att den kan vara rätt stor, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket.

Så ser det ut i handeln

Vid en rundringning svarar Coop Ica och Axfood, som bland annat driver Hemköp och Willys, att det enda brasilianska nötkött de säljer är färskt som importeras av företaget Norvida.

Coop och Ica uppger att de inte säljer brasiliansk kyckling. Men Axfood säljer två sorter: fryst kycklingbröstfilé under varumärket Miron som importeras av Europoultry, samt fryst salladskyckling under varumärket Happychef som importeras av Norvida. Totalt uppskattar de att de säljer 40 ton brasiliansk kyckling på ett år.

Företaget Norvida, som står för merparten av importen av Brasilianskt nötkött till Sverige, säger att de enbart importerar direkt från leverantörer i Brasilien.

– Ingen av våra anläggningar har varit inblandade eller är föremål för någon utredning, säger Johan Hållbus, ansvarig för försäljning och inköp på Norvida.

Norvida, hur orolig behöver man vara?

– Det är svårt att uttala sig om hur allvarlig situationen är eftersom informationen hittills varit knapphändig från officiellt brasilianskt håll. Vi har varit i kontakt med alla de som producerar för oss, men även där är det många som är frågande till vad saken egentligen gäller, säger Johan.

Enligt Johan saknar flera av de uppgifter som framkommit i media substans. Som det faktum att det skulle ha stoppats kartong i köttet. När Norvida gjort efterforskningar har det visat sig att det fanns anmälningar på hur man packat i kartonger, berättar Johan.

– Så jag tror man ska ta många av de här uppgifterna med en stor nypa salt och avvakta vad som kommer ut från officiellt håll, säger Johan.

Men vågar man lita på officiella uppgifter när det nu visat sig vara mutor involverade?

– Vi vågar lita på de producenter vi jobbar med. Vi är medvetna om att handlar man med företag runt om i världen så är korruption något vi måste vara vaksamma på. Men det är inte bara myndigheterna vi ska avvakta, utan även de bolag som är involverade, säger Johan.

Han påpekar att de brasilianska köttföretagen exporterar kött till runt 150 länder och regelbundet kontrolleras av myndigheter och veterinärer i samtliga av dessa.

– Med de krav som ställs idag från kunder runt om i världen har vi svårt att se att de stora multinationella bolagen skulle ha någon större möjlighet att avvika från praxis och standards, säger Johan.

– Vi har också eget folk på plats, tre medarbetare i Brasilien som inte gör annat än att vara runt och kontrollera produktionen, fortsätter han.

Behöver man som svensk konsument vara orolig för att ha fått i sig cancerogena ämnen?

– Inte ett dugg, säger Johan.

Livsmedelsverket, hur orolig behöver man vara?

– Inte överdrivet orolig. Vi har inte fått någon information att vi i Sverige skulle vara berörda. Vi har varningssystem inom EU, och skulle det vara någon risk för människor att förtära så kommer de att larma. Då kommer vi ta del av det och vidta åtgärder, säger Aron Lindén på Livsmedelsverket.

Någon närmare information om vad som skett, eller vilka cancerframkallande ämnen som skulle ha använts har inte Livsmedelsverket.

– Vi vet bara det som har gått ut i media, säger Aron.

– Det kan absolut hända att det larmas framöver. Just nu pågår utredningar och vi litar på att Brasilien gör sitt. Så fort vi får veta något går vi ut med det, säger Aron.

Ska man undvika brasilianskt kött?

– Det får konsumenten välja själv, säger Aron.

Fakta – det har hänt

I fredags slog brasilianska myndigheter till mot nästan 200 köttförädlingsfabriker i landet.

Över 30 företag har anklagats för ohygienisk kötthantering och att bland annat sälja ruttet kött. Tre anläggningar har stängts och ytterligare 21 är under granskning.

Bland företagen som granskas finns JBF och BRF, som är bland världens största exportörer av nötkött respektive kyckling.

Åklagare anklagar också två ledande partier i Brasiliens regering för att ha tagit del av vinsten på fuskköttet.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen