Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 juli 2016

Efter Skatteverkets nya besked: Fäbodägaren Tin andas ut – igen

Veckorna efter kammarrättens dom i målet mellan fäbodägaren Tin Gumuns och Skatteverket har hon gått på nålar i väntan på en eventuell överklagan. Nu har Skatteverket bestämt sig.

Det hade bara gått en kvart sedan kammarrätten i Sundsvall avkunnat sin dom när Land fick fäbodägaren Tin Gumuns på tråden den 10 juni.
– Ska jag skrika rakt ut i örat på dig, tjöt hon – överlycklig förstås.

Men samtidigt fanns tvivlet – skulle Skatteverket överklaga domen?

Önskar lycka till

Tin Gumuns vann mot Skatteverket – den långa kampen för att få undantag från kravet på kassaregister var nu avgjord. Men bara tills vidare. I dag har hon alltså fått det sista beskedet, att Skatteverket inte tänker överklaga beslutet:

– Vi har precis fått veta. De kommer inte att överklaga, utan önskade lycka till med fortsatt företagandet, säger Urban Rydin, som företrätt Tin för LRF:s räkning.

Tin själv reagerade så klart också med glädje och lättnad.

Hade börjat tvivla

Land var först att skriva om de många och smått absurda turerna. Tin driver den unika Karl Tövåsens fäbod i Rättvik som är K-märkt och gör stor succé med sin fäbodost med 350-åriga anor. Därför krävde Skatteverket att hon skulle ha ett modernt kassaregistet, uppkopplat mot både internet och elnätet – trots att det varken finns el eller mobiltäckning på fäboden.

– Jag hade börjat tvivla på att det fanns något sunt förnuft kvar i samhället. Och kände det som att varken landsbygden eller våra gamla traditioner var värda något. Därför är jag så glad över kammarrättens dom – den är en seger för hela fäbodkulturen och näringen, sa hon efter första beskedet.

Har tagit två år

Urban Rydin har varit juridiskt ombud, han är skatteansvarig på LRF och Skattechef på LRF Konsult. Tillsammans med Anders Johannesson som är expert på företagarvillkor inom LRF har han processat ärendet: 

– Det är enormt glädjande att domstolen visat att kravet på kassaregister är orimligt på fäboden. Lagstiftningen medger att Skatteverket kan göra undantag, men det ville de inte ge Tin. LRF har stöttat Tin genom hela processen som tagit mer än två år, säger Anders Johannesson.  

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen