Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 oktober 2016

Elever och föräldrar jublar! I Sandviken får skolbarnen närproducerat svenskt kött

Så här lyckades skolorna i Sandviken att få svenskt kött i matsalarna – trots att det inte är tillåtet att kräva lokalproducerade råvaror i offentlig upphandling.

FOTO: Istock

Att kräva närodlade eller lokalproducerade råvaror är inte tillåtet i offentlig upphandling. Det uppfattas som diskriminerande och handelshindrande. Men att kräva att allt färskt kött ska kunna spåras till gården där djuren har ätit sitt foder är tillåtet. Det var så kommunen i Sandviken gjorde och det bidrog till att Andersson & Tillman i Uppsala vann anbudet.

Närproducerat kött är billigare

Andersson & Tillman har slakterier i Uppsala och Heby och köttet kommer från gårdar i Gästrikland, Uppland, Västmanland och Dalarna.

Det nya avtalet innebär också att köttet blir billigare att köpa in. Kommunen ställde inte som krav att köttfärsen skulle vara ekologisk, däremot hade de som krav att köttet ska hängmöras i minst fem dygn.

Avtalet med Sandvikens kommun gäller under ett år med möjlighet till ett års förlängning.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen