Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 augusti

Ett kilo insekter – så mycket småkryp äter du omedvetet varje år

Syrsmjöl är redan en verklighet och går att köpa på nätet. Att insekterna kryper allt närmre våra tallrikar det är ett faktum men visste du att du äter larver och insektsdelar varje dag?

Just nu pågår många forskningsprojekt runt om i världen som går ut på att undersöka om småkryp kan bli en ny stor proteinkälla. Ett av forskningsspåren på Örebro Universitet är att undersöka om syrsor, mjölbaggar eller honungsbin kan odlas och bli till mat.

Insektsfragment i maten

Trots att insekter som mat inte har blivit verklighet än så äter vi helt omedvetet ungefär ett kilo insekter per år, det skriver Nerikes Allehanda.

Alf Ekblad, som är professor i biologi vid Örebro Universitet, säger att trots att vi rensar bär och grönsaker noga är det omöjligt att få bort alla insekter från dem. Även livsmedel som man köper i affären innehåller en del insekter som man inte märker av.

Nyttigt tillskott

Med du kan vara lugn. Professorn garanterar att det inte är farligt på något sätt. Se det som ett tillskott av protein och fett – perfekt för en balanserad kost!

Läs även: Framtidsmaten du kommer att stoppa i dig

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen