Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 januari

Förslag: Gör det straffbart att överge katter

Att överge katter blir ett brott i framtiden, enligt ett nytt förslag att modernisera djurskyddslagen.

FOTO: Istock

Enligt ett nytt förslag blir det förbjudet att överge katter och andra tamdjur. Förslaget ingår i en plan för att modernisera djurskyddslagen som regeringen ska skicka till lagrådet

På DN:s debattsida presenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) det nya förslaget till ny djurskyddslag, ihop med klimat-, miljö- och vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Läs också: Nya lagarna som påverkar mest under 2018

Ändrade krav

”Uppfattningen om vad som är acceptabel djurhållning har flyttats fram avsevärt sedan den nuvarande lagen tillkom 1988”, skriver de. De nuvarande lagen är lappad och lagad i flera omgångar, säger Sven-Erik Bucht, till TT.

– Nu tar vi ett helhetsgrepp, moderniserar lagen och vi tar ytterligare steg för att förbättra djurvälfärden, säger han till TT.

Bucht: ”Bedrövligt”

Vildkatter och övergivna katters svåra situation uppmärksammas speciellt. Lagen kommer därför att innehålla ett direkt förbud mot att överge tama djur.

Ifall inte djurägaren hittas, ska ärendet tas över av länsstyrelserna.

– Jag tycker att det är bedrövligt när man lämnar katter vind för våg. Det är ett jättestort problem som finns, säger Bucht, till TT.

Förbud mot elefanter på cirkus

Flera andra ändringar är på gång. För att ha djur måste man ha tillräcklig kompetens. Vidare ska ett antal förbud införas för elefanter och sjölejon på cirkus. Samtidigt så får Jordbruksverket uppdraget att granska situationen för minkar på pälsfarmer.

Djurskyddsföreningen har haft en aktiv del för att få till stånd en ny lag.

Läs också: Vilka hjältar! De räddar livet på övergivna kattungar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen