Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 oktober

Fredag den 13 - därför ska vi vara rädda

Fredagen den 13 skapar förmodligen fniss och bra snack runt fikabordet hos de flesta svenskar idag. Men varför ska man egentligen vara rädd just den dagen?

 Det är ingen nyhet att 13 är en oturssiffra.
Det är ingen nyhet att 13 är en oturssiffra. FOTO: Istock

Det är ingen nyhet att 13 är en oturssiffra. Judas sägs vara den 13:e vid bordet under den sista måltiden när han förådde Jesus. Dessutom ska Jesus ha korsfästs på en fredag – långfredagen.

Roman etablerar myt

Men det finns andra anledningar utanför kristendomen som har etablerat fredagen den 13 som en otursdag.

Läs också: Kan du skrocken om ljung? Du ska inte ha den inomhus nämligen…

Författaren Thomas L. Lawson skrev en roman Friday, the Thirteenth som kom ut 1907 och som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street. Därefter började man på allvar oroa sig för datumet.

Nordiska mytologin ogillar också 13

Under de senaste decennierna har vi fyllt på mytfloran genom att söka oss tillbaka i historien på jakt efter diverse olyckor som sägs ha inträffat på datumet ifråga.

Även i den nordiska mytologin finns en berättelse om det olyckbringande antalet gäster runt bordet: svekets och ondskans gud Loke sägs ha kommit som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och där lurat Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.

Fortfarande idag finns mycket vidskepelse runt talet, till exempel händer det att hotell saknar rumsnummer 13 och att flygbolag hoppar över stolsrad 13.

Läs också: Snart är det Halloween – Här är historierna vi skrämts med genom åren

Källa: Wikipedia, Språk och folkminnen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen