Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 januari

Gillar du inte julklappen? Hög tid att byta nu

Har du en hög med julklappar hemma som du inte blev nöjd med? Då är det hög tid att byta eller reklamera direkt, innan tiden är ute. Här får du koll på vad för regler som gäller för julklappsbytet.

Julklappar som man vet med sig kommer bli liggandes oanvända är det lika bra att byta till något annat som passar. Men låt inte tiden springa iväg. Snart är det försent att utnyttja bytesrätten. Många butikskedjor tillämpar öppet köp, det vill säga att man kan lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka, inom ett visst datum. Under julhandeln brukar detta datum förlängas, förutsättningen är att varan i samma skick som när den köptes och i många fall krävs också att originalförpackningen är kvar.

Ångerrätten för varor som beställts på nätet är 14 dagar.

Kvitto vid byten

Vill du byta storlek eller gillar du inte färgen på tröjan du fick av farmor? Generellt brukar handlarna vara generösa med att låta kunderna byta en vara eller få ett tillgodokvitto. Vill du byta bör du ha kvittot till hands för att kunna bevisa var varan är köpt.

Rätt att reklamera

Om julklappen är skadad, inte går att använda, är felsydd eller om kvalitén är under all kritik kan den reklameras. Vänta inte med att klaga, se till att ta tag i reklamationen direkt och förse dig med argument innan du går till butik. Ha en vänlig men bestämd ton och sök inte strid direkt, då har du störst chans att bli hörd.

En reklamation betyder inte alltid att man kan få pengarna tillbaka. Handlaren kan själv välja mellan att reparera varan åt dig eller erbjuda dig att få byta mot en likvärdig vara. Om säljaren åtar sig att laga felet ska det ske inom rimlig tid. Om säljaren inte lyckas fixa felet eller det av någon anledning inte är lämpligt att reparera eller lämna en ersättningsvara, kan du begära prisavdrag, få ersättning för att reparera varan på annat håll, eller häva köpet.

Hopplösa julklappar som absolut inte har någon plats i ditt hem och varken kan bytas eller ångras – släng dem inte – skänk dem till välgörande ändamål!

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen