Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 mars

Glöm fästingbussen – här kommer hälsobussen

Långt till distriktssköterskan? Inte i Örebro län – spana in deras oväntade och nytänkande lösning!

FOTO: Region Örebro län, Mostphoto

På glesbygden är det ofta långt och svårt att ta sig till vårdcentralen. Det har Örebro län hittat en innovativ lösning på: En mobil distriktssköterskemottagning.

Här rullar en specialutrustad husbil bemannad av en distriktssköterska och en undersköterska runt till ett 20-tal orter i länet. En dag på varje plats spenderas på till exempel skolgårdar eller vid matbutiker, enligt ett schema.

Rådgivning och provtagning

Inne i bilen kan patienter få hjälp med rådgivning, hälsosamtal kring livsstilsfrågor, samt enklare sjukvårdsinsatser. Det kan till exempel vara blodtrycksmätning, borttagning av stygn och enklare provtagningar som mätning av blodsocker. Dessutom ges vaccination mot säsongsinfluensa.

Både drop-in i mån av tid och tidsbokning finns, besöket kostar 80 kronor och frikort gäller.

– Det var efter dialog med medborgarna som det fattades ett politiskt beslut att inrätta den här verksamheten. Vi vill bespara framförallt de äldre olägenheten att behöva ta sig till en vårdcentral. Efterfrågan är det inget problem på, den är bra besökt, säger Anders Swenson, verksamhetschef på Region Örebro län.

Många vaccinerar sig

Framförallt de veckor när bussen erbjuder vaccin mot säsongsinfluensan syns en väldigt bra effekt, menar han.

– Jag kan inte svara på om de som kommer till bussen brukar vaccinera sig i vanliga fall eller inte, men det här är ett bra sätt att se till att de äldre och de som är mer utsatta för de här vaccinationssjukdomarna har ett skydd och det tycker jag är bra. Framförallt gör vi det bekvämare för dem att de inte behöver ta sig, säger Anders.

Positivt mottagande

Christina Björndal, distriktssköterska, som har jobbat på bussen i ett år håller med om nyttan.

– Mottagandet är väldigt positivt. Alla som har hittat oss tycker att det här är väldigt bra och återkommer. Det är bara positiva vokabulär, möjligtvis är de oroliga att vi inte ska få fortsätta, säger hon.

Det är mest äldre som behöver en kontroll som kommer till bussen, men vissa patienter kommer även för rådgivning och hälsosamtal. Antalet patienter kan variera från två en dag till 19 en annan, som mest var det 71 patienter som kom för att bli vaccinerade.

– Det är smidigare för dem, de måste inte åka in till vårdcentralen utan vi kommer dit folk bor och det är lättare att få tid, vi tar emot i princip alla som kommer. Hos oss finns oftast tid att prata och ventilera, man blir inte avbruten, säger Christina.

Bara viss vård

Bussen har nu rullat i tre år och den kommer fortsätta rulla i framtiden. Möjligen kommer en ny buss upphandlas. Den som används idag klarar inte de vårdhygienregler som krävs för att utöva för mer ”smutsiga” saker, som att lägga om sår, berättar Anders.

– Vi har all anledning att se över om vi ska inhandla en ny verksamhetsbuss i framtiden. Ska vi kunna utvecklas och serva patienter på ett bättre sätt måste vi kunna utför flera sjukvårdsysslor, säger han.

Hjälp på hemmaplan

Flera andra landsting har varit på studiebesök för att titta på bussen, något Anders välkomnar.

– Jag kan tycka att det här är rätt så bra. Just med närheten att vi har möjlighet att ta oss ut och hjälpa på hemmaplan. Det är ofta långt till vårdcentraler på landsbygden, och det är inte alltid kommunikationsmedlen fungerar, säger Anders.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen