Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 april

Grannarna som kan konsten att stapla ved – kolla in deras fängslande vedbygge

Svågrarna Sven Lindberg och Egon Svärd gör vedstaplingen till en riktig konst – spana in deras mästerverk här!

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Egon Svärd, 73 år, och hans svåger Sven Lindberg, 86 år, har bott grannar på Gökhem Ledsgården utanför Falköping i Västra Götaland i 25 år, och hjälpts åt att kapa, klyva och stapla ved. För fem år sedan fick de en idé.

– Vi eldar med ved båda två så vi har hållit på att hjälpas åt i många herrans år. Men för fem år sedan gick det förbi en dam när vi höll på att stapla. ”Det där ser ut precis som en kyrka” sa hon om vår vedhög. Då klack det till i oss och så sa vi att då får vi göra en kyrka! berättar Egon Svärd.

Kungaparet på besök

Sagt och gjort. De byggde ett torn och vapenhus, satte dit kyrkfönster, och stack ner ett par stavar utanför, och kallade den Stavkyrkan. Sedan dess nöjer de sig inte med att stapla vanliga vedstackar.

– Nu gör vi något nytt roligt varje år. Tidigare har vi bland annat byggt soldattorp, väderkvarn och korvkiosk. I fjol var kungaparet på besök. Ja, inte personligen men vi hade satt dem i förarrummet på en lastbil vi hade byggt i ved, med ved på flaket. Vi fick låna bildäck, lyktor och front på bilen av en skrotfirma.

I år byggde Sven Lindberg och Egon Svärd ett fängelse av veden där man kan se flera kända ansikten bakom galler. Bland annat Donald Trump.
I fängelset byggt av ved kan man se flera kända ansikten bakom galler. Bland annat Donald Trump. Foto: Egon Svärd.

Donald Trump bakom galler

I år blev byggnadsverket ett fängelse, 7,2 meter långt, 2,5 meter högt och 2 meter brett plus murar och småbyggnader.

– Vi kom på idén för att vi kunde göra mycket detaljer och olika roliga saker runt den.

Man kan se flera kända ansikten bakom galler. Bland annat Donald Trump. Men det finns ingen djupare politisk innebörd säger Egon.

– Det var de ansiktsmaskerna som gick att få tag på. De som sitter i undervåningen är mer lokala interner, det är min dotter som har ritat.

En intern är på väg uppför en trappa, kanske lätt rymningsbenägen då han har kätting med järnklot fäst vid ena foten.
En intern är på väg uppför en trappa, kanske lätt rymningsbenägen då han har kätting med järnklot fäst vid ena foten. Foto: Egon Svärd.

Hade rymt(s) fler

En intern verkar ha rymt, hans cellgaller är uppbrutet och det hänger hopknutna lakan utanför. På insidan av muren står en hemmagjord stege och på taggtråden uppepå muren hänger en blodig bit tyg. Han måste ha fastnat och skadat sig – men kommit loss får man tro.

En annan intern är i färd med att såga sig ut. Ytterligare en är på väg uppför en trappa, även han verkar vara rymningsbenägen då han har en kätting med järnklot fäst vid ena foten.

– Jag har satt upp en skylt att om fängelset hade byggts större så hade det rymts fler – lite dubbelbottnat sådär.

Öppnar man en lucka kan se hur den äldste internen har det. Han spelar kort omgiven av tomma ölburkar.
Öppnar man en lucka kan se hur den äldste internen har det. Han spelar kort omgiven av tomma ölburkar. Foto: Egon Svärd.

Enda kvinnan väcker reaktioner

Öppnar man en lucka kan man se hur den äldste internen har det. Torftigt! Han spelar kort omgiven av tomma ölburkar. Drar man i ett rep på gaveln öppnas en lucka in till fängelsets enda kvinna.

– Svarta Sara är en inte alltför skön dam, mer åt häxhållet kan man säga. När besökare drar i luckan och hon stirrar dem rätt i ögonen blir det lite reaktioner.

Svarta Sara är en av alla figurer i vedstacken.
Svarta Sara är en av alla figurer i vedstacken. Foto: Privat.

Gott om besökare

Byggnaderna brukar vara populära. Ifjol kom hela 900 personer och kikade. Mest reaktioner fick svågrarna året de byggde ett utedass med dörren på glänt. Det såg ut som att någon satt därinne med byxorna kring fotknölarna och läste tidningen.

– Det blev väldigt populärt. En del ryggade tillbaka när de kom runt knuten och fick syn på det. Det är kul när det är intresse. Besökarna blir väldigt glada och vi vill att det ska vara roligt.

Dyrköpt lärdom

Tre veckor tog det att bygga fängelset. Längre tid tog det året de byggde väderkvarnen.

– När jag slängde upp de sista klabbarna så hörde jag hur det mullrade bakom mig och så rasade alltihop. Vi fick börja om. Så nu armerar vi med hönsnät.

Ivrig publik

Hela sommaren kommer fängelset stå på plats, och sedan är det dags att smida nya planer.

– Vi får vi se om vi kommer på något nytt nästa år. Folk säger att de kommer tillbaka och tittar och då är det kul att infria deras förväntningar.

Var idéerna kommer ifrån?

– Det ena ger det andra när man spånar. Jag är nog lagd så antagligen.

3 vedbyggar-råd från Egon

1. Bygg på lastpallar så att det kommer luft under, annars blir botten sur och eländig.

2. Klyv rätt. Det går att bara slänga upp klabbarna så att det blir som en kyrka, men vill du göra byggnationer måste du klyva veden så att det blir halvmånar och lägga dem i sicksack.

3. Armera med nät när du kommit upp en meter ungefär, så att det inte rasar.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen