Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 januari

Handlaren Christer satte ner foten om det billiga köttet

Christer Meuller driver den lokala mataffären i Eldsberga mellan Laholm och Halmstad. Hans val har fått både bönder och folk på orten att hylla honom – även om det har kostat en del.

Reklambladet från Tempo som delats ut i trakten hade erbjudanden om billigt kött från Irland och Danmark. Då gick Meullers livs ut med egen information.

– Det var bara att tala om för kunderna att vi inte har det. Här säljer vi bara vårt svenska kött, säger handlaren i lilla Eldsberga.

Pengar att tjäna på utländskt kött

Bönder har kritiserat handeln för att lägga på extra mycket på priserna för svenskt kött, samtidigt som utländskt till lägre pris ställs fram innan kunden får göra valet.

– Det utländska köttet skiljer ganska mycket i pris mot det svenska, så det finns pengar att tjäna. Det gör det. Men för mig är det viktigare att vi har en levande landsbygd, säger Christer Meuller.

Meullers livs i Eldsberga, en solig sommardag. Foto: Privat
Meullers livs i Eldsberga, en solig sommardag. Foto: Privat

Kedjorna styr mycket för handlarna

De stora matkedjorna gör egna utskick, alla har fått dem i brevlådan. Christer Meuller berättar att han tillhör grossisten Tempo och att de tillåter att han ändrar i reklambladet.

– Hos andra kan det finnas mer press på att ta in de varor som står med i utskicket. Det går att tjäna någon krona till, men man får ta av sin marginal. Det är det värt för att se en levande landsbygd, säger Christer Meuller.

Satsade på lokalt och förändrade

Att satsa på det lokala har blivit ett ställningstagande för Christer Meuller.

– Folk vill handla lokalt och då ska det vara lokalproducerad mat. Vi har blivit kända för att jobba med svenskt kött, det känns bra att kunna stå för det, säger handlaren.

Att kunderna bor i en lantbruksbygd har sin betydelse.

– Här skulle man nog skämmas lite för att köpa irländskt kött. Ska man göra det så är det nog säkrast att åka in till stan, säger Christer Meuller.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen