Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 september

Här är 5 spännande matföretag på landsbygden som du inte får missa

Kan ny teknik göra livsmedelsbranschen mer hållbar? Ja, det tycker bolagen som hakat på trenden foodtech och utvecklar allt från mat av insekter och odling utan jord till smarta förpackningar. Här listar vi fem riktigt heta!

 Nu revolutioneras livsmedelsindustrin av bolag som med ny teknik vill göra den mer hållbar. Från övre vänstra hörnet: Micvac, Fredrika Gullfot på Simris Alg och Oumph.
Nu revolutioneras livsmedelsindustrin av bolag som med ny teknik vill göra den mer hållbar. Från övre vänstra hörnet: Micvac, Fredrika Gullfot på Simris Alg och Oumph.

Företagen inom foodtech vill använda ny teknik för att hjälpa oss klara försörjningen av planetens matbehov och producera mer hållbar och hälsosam mat – och samtidigt äta gott.

Inte minst blomstrar trenden på svenska landsbygden. Här listar vi några intressanta bolag att hålla koll på!

Simris alg

I den lilla byn Hammenhög, i hjärtat av Österlen och Skåne odlas alger i stora växthus som sedan blir algolja.

Den ersätter fiskoljan som används för omega 3 i kosttillskott och livsmedel, för att minska utfiskningen i haven.

– När jag undersökte den svenska marknaden upptäckte jag att nästan ingen höll på med algodling. Det förvånade mig. Men i stället för att flytta och börja jobba för ett algbolag i USA valde jag att starta eget företag här hemma, säger Fredrika Gullfot.

Oumph

Mjölbyföretaget Food for Progress i Östergötland har tagit fram ”Oumph!”, en bönbaserad råvara som med fokus på konsistens har ambitionen att locka köttälskare att äta vegetariskt.

Sojan som används bidrar inte till regnskogsskövling och bygger inte på utsäde som är genmodifierat. Drivkraften säger företaget är att använda resurserna på jorden effektivt med målet att alla ska bli mätta när vi når nio miljarder människor år 2050.

– Vi är övertygade om att en bra smakupplevelse är nyckeln till en matutveckling där det finns tillräckligt med mat för att räcka till alla. Vi är glada att flexitarianer – människor som vill skära ner på kött – verkligen älskar våra produkter. Nu hoppas vi kunna ha samma inverkan på nya marknader, säger medgrundare Anna-Kajsa Lidell.

Micvac

Micvac i Mölndal har utvecklat ett sätt att vakuumförpacka färsk färdigmat så att den får en längre hållbarhet utan konserveringsmedel eftersom pastörisering och tillagning sker direkt i förpackningen. Bolaget har kunder som Gooh, Kungsörnen och Go Green.

Nutrient

I Skoghögskolans gamla lokaler i Garpenberg i Dalarna odlar företaget Nutrient mjöllarver med hjälp av grödor från lokala lantbruk. Syftet är att de ska användas som livsmedel.

Idén fick grundaren Adam Engström av ett Youtube-klipp och första odlingen skedde hemma i hans mammas badrum. Han vill skapa alternativ till kött och mejeriprodukter, främst för att larverna är mer effektiva när det gäller att omvandla föda till protein och för att de kräver mindre vatten.

Än är det inte tillåtet att sälja insektsbaserade livsmedel till konsumenter i Sverige men Adam Engström tror att det snart ändras.

– Ja vi kommer äta insekter, och det finns en enorm smakpotential, har han tidigare sagt till Land Lantbruk.

Gaia grow system

Ett vertikalt odlingssystem för grönsaker, kryddor och medicinska plantor – utan jord. Både avsett för privat och industriellt bruk. Det har Hasse Göth på Öland tagit fram.

Systemet är yteffektivt och bidrar till en hållbar utveckling då det bara behövs en tiondel färskvatten jämfört med traditionell odling och i princip inga gödnings- insekts eller ogräsmedel.

– Genom att tillhandahålla ett revolutionerande, urbant anpassat och hållbart odlingssystem till människor i stadsmiljö eller andra miljöer som omöjliggör odling, vill vi bidra till friskare och gladare människor, säger grundaren Hasse Göth.

Läs också: Så kan landsbygden vara lösningen för en framtida kris

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 100:- /mån

Prenumerera på Land

  • Land är som en god granne: Glad, inbjudande, varm och kunnig.
  • Land är också landsbygdens unika lokala röst för hela landet
  • De uppskattade hemma-hos-reportagen och de spännande livsödena är en självklar del av tidningen.
Till toppen