Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 mars

Här är kommunen där flest kvinnor har makten

Det är generellt färre kvinnor än män i landets kommunfullmäktige. Men inte i den här kommunen.

Bild 1/2 FOTO: Ingvar Eriksson/Ragunda kommun.
Bild 2/2

Totalt är andelen kvinnor i landets kommunfullmäktige 42 procent, visar siffror från valmyndigheten.

På 1970-talet var andelen endast 14 procent, så utvecklingen har gått framåt. Men än är det en bit kvar till jämställdhet.

Fler kvinnor än män

Ragunda kommun i Jämtland har flest kvinnor i kommunfullmäktige i hela landet, 62 procent.

– Jag skäms inte alls att vi har en övervikt kvinnor, det gläder mig. Det är oerhört viktigt att kvinnor finns med – för alla. Det stärker hela demokratin, säger Elisabet Yngström (S), vice ordförande i Ragunda kommunfullmäktige.

Bra förebilder

Hon menar att det är viktigt att kvinnor finns representerade för att lyfta sina perspektiv så att inte demokratin blir samhällsfrånvänd. Men också för att peppa för unga tjejer.

– Man vågar mer som ung kvinna om man har starka förebilder. Män har haft det hur länge som helst. Vi kvinnor måste våga inte bara jobba intensivt i bakgrunden utan det är viktigt att vi kliver fram och vågar ta positioner och uppdrag. Maktbalansen och normen har alltid varit manlig. Då är det viktigt som kvinna att hela tiden vara på och våga slutföra sina idéer och målinriktning, säger Elisabet.

Minst andel i Orsa

I Orsa kommun är situationen den omvända, där är bara var fjärde ledamot kvinna. Ordföranden, Rosanna Thyrén (C) menar att hon inte kan göra något åt fördelningen, eftersom det sker genom demokratiskt val.

– Jag kan bara prata för mitt parti och där är det hyfsat bra fördelning. Som ordförande kan inte jag bry mig om de andras kandidatlistor, och till sist är det folket i Orsa som väljer. Vi i fullmäktige kan inte påverka det, säger hon.

Hon menar att det är viktigt med bra fördelning mellan kön och etnicitet, men även tätort och landsbygd.

– Det är klart att ledningen i partierna bör lyfta fram sina kvinnor. Men det är svårt om kvinnorna inte vill. Det går inte att plocka ur något som inte finns. Jag vill uppmana kvinnor och tjejer i Orsa och hela Sverige, att våga prova på politik – det är både roligt och lärorikt, säger Rosanna.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen