Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 januari

Här är kommunerna som gynnas i nytt landsbygdsförslag

Landsbygdssäkring, ny myndighet och särskilda insatser. Den parlamentariska landsbygdskommittén föreslår förändringar. Här är 23 kommuner som de vill ge extra stöd.

FOTO: Mostphotos

Sverige har inte haft en sammanhållen landsbygdspolitik på väldigt länge. Det konstaterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) när han fick ta emot den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande.

75 punkter

I arbetet med att ta fram betänkandet har representanter från alla riksdagspartier deltagit. Resultatet som presenterades pekar på 75 punkter med generella och konkreta förslag för landsbygden.

– Vi har försökt formulera ett nytt samhällskontrakt om att oavsett var man bor i landet så har man rätt till vissa grundläggande funktioner, säger kommitténs ordförande Johan Persson (S).

Vill landsbygdssäkra politiken

En del av landsbygdskommitténs resultat är att de föreslår att politiken ska landsbygdssäkras. Det innebär att landsbygdens konsekvenser ska beskrivas i regeringens beredningar av lagförslag och andra regeringsbeslut.

En annan är att gruppen har utsett 23 kommuner i framför allt norra och mellersta delen av landet som behöver extra stöd och insatser. Dessa kommuner föreslås få cirka 500 miljoner kronor för riktade åtgärder till exempel ytterligare nedsättning av arbetsgivar- och egenavgifter och avskrivning av studieskulder.

Skapar synergieffekter

Paketet till dessa kommuner ska också skapa synergieffekter och här pekar kommittén på att det kan handla om utbildningscentra, omlokalisering av statliga jobb och en utbyggd digital infrastruktur. Paketet är också tänkt att öka tillgången på arbetskraft och frigöra kapital för lokala näringslivet.

Här är de 23 kommuner som föreslås få extra stöd:

 1. Pajala
 2. Övertorneå
 3. Överkalix
 4. Jokkmokk
 5. Arjeplog
 6. Arvidsjaur
 7. Sorsele
 8. Storuman
 9. Malå
 10. Norsjö
 11. Lycksele
 12. Vilhelmina
 13. Dorotea
 14. Åsele
 15. Strömsund
 16. Ragunda
 17. Bräcke
 18. Berg
 19. Härjedalen
 20. Älvdalen
 21. Malung/Sälen
 22. Vansbro
 23. Torsby

Föreslår ny myndighet

Ett annat förslag från landsbygdskommittén är att lokal serviceverksamhet som Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten idag utför förs över till en ny organisation. En ny servicemyndighet föreslås få ansvar för det.

Det är också det enda förslaget som politikerna inte är helt eniga om. Liberalerna anser att det inte behövs en ny myndighet utan att det går att samordna detta på andra sätt.

Ska ut på remiss

Landsbygdskommitténs förslag ska nu ut på remiss och Sven-Erik Bucht hoppas att alla som är intresserade lämnar in sina synpunkter i samband. Under nästa vår hoppas han att regeringen kan lägga fram en proposition om en ny landsbygdspolitik i riksdagen.

– Jag hoppas att betänkandet ska lägga grunden för ramarna för en långsiktig politik och konkret utveckling kring landsbygdspolitiken, säger han.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen