Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 maj

Här är Sveriges lyckligaste kommuner!

Planerar du en sommarsemester i Sverige? Då ska du inte missa de här ställena – tre kommuner på landsbygden toppar listan över de lyckligaste i Sverige.

Bild 1/6 FOTO: Mostphotos,Istock.
Bild 2/6
Bild 3/6
Bild 4/6
Bild 5/6
Bild 6/6

Nationalekonomerna Jonna Rickardsson och Charlotta Mellander vid Internationella handelshögskolan i Jönköping har tillsammans studerat relationen mellan livstillfredställelse och olika platser i Sverige.

I sin studie kommer de fram till att i dessa tre kommuner bor Sveriges lyckligaste människor.

1. Öckerö

Öckerös invånare hör till landets lyckligaste. Foto: Mostphotos

I södra Bohuslän, strax utanför Göteborg ligger Öckerö kommun. Där är de drygt 12 800 invånarna de nöjdaste i Sverige, 3,67 på en skala mellan 1-4.

2. Vilhelmina

Vilhelminas invånare hör till landets lyckligaste. Foto: Mostphotos

I djupaste Norrland, mot gränsen till Norge, ligger Västerbottens största kommun Vilhelmina. Nöjdhetsindexet för invånarna här är 3,55 vilket gör att kommunen är den näst nöjdaste i landet.

3. Hällefors

istock-186754259-1
Foto: Istock.

Bland de många vattendragen i Västmanland ligger Hällefors kommun. Här landar nöjdheten hos invånarna på 3,53. Med det kvalar de in på en tredjeplats.

Nöjdast är man på landet

I studien kommer man även fram till att de som bor i mindre orter eller på landsbygden har högre sannolikhet att vara mer nöjda med sina liv i jämförelse med stadsbor. Dessutom ser de att en hög livstillfredsställelse hänger ihop med tillit till människor i området där man bor och med nöjdheten med den offentliga servicen. De som känner hög tillit till sina grannar och som är nöjdare med den offentliga servicen i kommunen där de bor är i högre utsträckning nöjdare med sina liv.

Stor variation mellan små kommuner

Men samtidigt som det är på landsbygden som man är nöjdast visar studien också att variationen mellan hur nöjd man är är störst mellan små kommuner. Det vill säga små kommuner är både nöjdast och minst nöjda.

Längst ner på listan hamnar Hultsfreds kommun där medellyckan ligger på endast 2,97. Enligt forskarna har de kommuner som hamnar långt ner på nöjdhetslistan i flera fall  låga medianlöner, låg befolkningstäthet och relativt sett hög öppen arbetslöshet.

Frågan som ställts i studien är ”Hur nöjd är du på det hela taget med det liv du lever?” och insamlingen av enkätmaterialet har gjorts av SOM-institutet.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen