Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 oktober 2016

Hennes budskap om Sveriges bönder får folk att gråta och kramas

Tanken om en fotoutställning med tydligt budskap fick Hannah Svanteman att fokusera på bönder. Nu har utställningen fått folk att både gråta och kramas.

Under Konstnatten i Falköping ville Hannah Svanteman ställa ut fotografier och text som visar hur det är att vara lantbrukare i Sverige i dag. Responsen blev stor.

– Tidigare utställningar har folk gått förbi eller tagit ett visitkort om de var intresserade. Nu har folk stått och tittat på bilderna och läst texterna. Några har stått och torkat tårar, någon har gett mig en kram. Det har varit jättefina reaktioner, ingen har varit negativ, säger hon.

Tydliga villkor

Hon bor själv på en gård i Karleby utanför Falköping. Samhället omgärdas av ett lantbrukslandskap och här blir böndernas villkor tydliga.

– Jag har känt att folk i allmänhet, som inte har närhet till bönder och inte bor som jag, inte förstår hur viktiga de är. Det är superviktigt att vi har svensk mat men det finns så mycket annat som hör ihop med böndernas jobb. Vi hade inte haft öppna landskap eller djur i hagarna, som binder miljögifter när de tuggar gräs, om de inte vore för dem.

”Får mycket skit”

– Bonden får så mycket skit som inte är befogad. Jag vill få bonden att känna sig värdefull.

Lantbrukarna som är med i utställningen har själva varit positiva till projektet. En av dem är Niclas Fällström.

Land har tidigare berättat om hans gård och stora viktnedgång. I fotoprojektet blev han Hannahs nyckel för att hitta andra bönder.

Niclas Fällström tillsammans med några av sina mjölkkor. Foto: Hannah Svanteman.
Niclas Fällström tillsammans med några av sina mjölkkor. Foto: Hannah Svanteman.

– Niclas jobbar också som landsbygdsutvecklare på kommunen och gav mig kontakter till andra lantbrukare som ledde mig vidare. Alla åtta som är med har olika produktionsinriktningar.

Kinesiska ambassaden intresserade

Planen är att visa fotoutställningen på flera ställen. I dagarna väntar Hannah sitt andra barn men efter nedkomsten hoppas hon att folk kommer att kunna se den i bland annat Bankeryd, det lokala biblioteket men även i Stockholm.

– Vi hade besök från kinesiska ambassaden i Stockholm och de var sugna på att ställa ut den. Fokuset just nu är bebis men jag hoppas på att komma igång med detta i december. Och finns det någon som vill visa min utställning får de gärna kontakta mig.

Hannahs hyllningstext till Sveriges bönder:

”Kära värdefulla bonde.

Du dedikerar ditt liv åt att bruka vår mark, att ta hand om djur och att producera mat.

Jag vet att du ofta har det tufft. Men jag vet också att du njuter av din omgivning och att du i grund och botten älskar det du gör.

Jag älskar det också.

Jag älskar att se vårt öppna landskap, att se dina djur beta i hagarna och jag älskar att se axen vaja för vinden som om de vore vågor på ett hav.

Det du gör, kära bonde, är större än jag kan beskriva.

Landskapet är en så stor del av vem jag är och vad jag känner mig hemma i. Utan dig skulle en del av mig gå förlorad.

Det syns i dina händer att du lägger ner mer tid på ditt arbete än vad de flesta andra gör. Många fler timmar än du egentligen får betalt för.

I dina ögon strålar det kärlek och passion för ditt arbete, men jag ser att du är matt ibland också.

Jag har förstått att duär en pjäs i ett orättvist spel där de andra spelarna inte har samma tuffa regler som du, svenska bonde.

De oberäkneliga EU-bidragen är ett orosmoment i din vardag och du skulle hemskt gärna vilja kunna ta fyra veckors semester från gården tillsammans med dina nära och kära.

Precis som många av oss andra gör.

Men min kära, värdefulla bonde. Jag vill tacka dig för allt slit och all energi du lägger ner i ditt arbete, vars frukt jag så generöst får njuta av.

Ibland önskar jag att bonden jag såg var jag själv, att få vara ett med naturen och leva av jorden på ett helt annat sätt än jag gör i dag. Sedan inser jag den enorma arbetsbördan och tappar andan.

Så återigen: Tack.

Tack för att du står ut och fortsätter trots ekonomiska och känslomässiga förluster när skördar regnar bort eller när ett djur blir sjukt.

Jag lovar att alltid göra så gott jag kan i min vardag för att hjälpa dig att fortsätta din verksamhet.

Den betyder så mycket för mig, ja för hela samhället.

Hannah Svanteman”

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen