Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 februari 2016

Hon bromsar matsvinnet – lagar lyxmarmelad av gammal frukt

Cecilia Larsson i Helsingborg gör lyxig marmelad och dryck av räddad frukt. Alltså perfekt mogna frukter som grossisterna annars skulle ha slängt.

Nästan all frukt som importeras till Sverige hamnar i Cecilias hemstad Helsingborg. Därifrån fraktas den vidare till livsmedelsbutiker, restauranger med mera runt om i landet. Men svinnet är enormt.

– För att frukten ska kunna skickas vidare måste den vara något omogen, så att den inte är övermogen när den ska ätas. Av den här anledningen slängs stora mängder mogen frukt. Den mogna frukten som slängs är också den godaste frukten, det är den sötaste frukten och det är frukten som blir bäst att konservera. Så vi vill ta hand om frukten som inte kan säljas och göra goda grejer på den. Och vi tänker börja med marmelad.

Land.se skriver om Cecilia Larsson
Räddad frukt blir till marmelad och fruktdryck i Cecilia Larssons företag Rescued Fruits.

– Bara frukter som klarar transporterna, är något omogna och helst ser perfekta ut blir kvar. Vi konsumenter väljer ofta bort frukter som är mogna eller har skönhetsfläckar. Till exempel gula bananer, säger hon.

Det innebär att tonvis av god och perfekt mogen frukt slängs varje dag. Vilket inte bara är ett upprörande slöseri utan också påverkar miljön och klimatet.

– Det är tokigt att transportera så mycket frukt över hela världens vägar och hav bara för att slänga den när den är som godast, säger Cecilia.

Detta tycker också grossisterna är jobbigt.

– På ett av mina senaste besök höll ägaren upp apelsiner och beklagade sig med orden: ”De här måste jag slänga”, berättar Cecilia.

Därför är även företagarna glada över att en del av frukterna nu tas tillvara. Idén till Marmeladmakeriet kläcktes av Samuel West för något år sedan. Entreprenören Karsten Deppert, som också är livsmedelsingenjör, tog den vidare. Han frågade sedan Cecilia, som är ekonom med examen i service management, ifall hon ville driva företaget.

Land.se skriver om Cecilia Larsson

– Jag nappade och tyckte det var en jättebra idé. Jag hade varit produktchef på ett annat företag och hade erfarenhet av att paketera, marknadsföra och lansera nya produkter, vilket jag hade stor nytta av, säger hon.

Så för 1,5 år sedan drog Cecilia igång Marmeladmakeriet, som idag heter Rescued fruits. Hon betalar ett par kronor per kilo frukt för att täcka lite av kostnaden för den arbetstid som behövs hos grossisten.

Sedan kokas de till lyxig marmelad och fruktdrycker som säljs i olika butiker, bland annat Ica. Cecilia använde sig av så kallad crowdfunding, ungefär gräsrots- eller folkfinansiering, för att testa idén hos slutkunderna. Hon lade ut sin företagsidé på sidan Fundebyme med målet att samla in 50 000 kronor och fick in över 70 000 kronor från 126 privatpersoner som ville stötta idén.

– Folk är väldigt positiva till företaget och idén om att ta tillvara delar av matsvinnet. Man skulle kunna utveckla det mycket mer, vi tar ju bara hand om en bråkdel av all frukt och grönt som slängs, säger hon.

Om Cecilia Larsson
Ålder: 30 år.
Bor: I Helsingborg.
Gör: VD i Rescued Fruits samt är utbildad i ekonomi och service management.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen