Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 mars

Hurra! Bygdens kamp gav resultat – skolan blir kvar

När skolan var på väg att läggas ner på grund av lärarbrist slöt hela bygden upp på olika kreativa sätt. Nu verkar det ha gett resultat. ”Det här är landsbygdens kraft” säger en av föräldrarna.

FOTO: Markus Wiklund

Land berättade i förra veckan om Gummarksskolan som hotas av nedläggning på grund av lärarbrist. Fem nya lärare och en specialpedagog behövs.

För att locka sökande slöt hela bygden upp på alla möjliga oväntade kreativa sätt. Skyltar med platsannonser har satts upp längs vägarna och filmer spelats in, bland annat en musikvideo där man söker lärare till skolan. Se filmen här!

Rekryteringen fortsätter

Kampen gav resultat. Totalt har 18 personer sökt, varav sju personer har komplett lärarlegitimation och en möjligen kan kompletteras.

Idag har därför en enig skolnämnd beslutat att gå vidare med rekryteringsprocessen.

– Det känns jätteroligt att få berätta att det gått så bra med rekryteringen. Vi har ett gott och bra underlag. En fortsatt process känns otroligt positiv, sa Fredrik Stenberg (S) ordförande i för- och grundskolenämnden på en presskonferens idag.

Utgångsläget är gott

Det här innebär att skolan inte kommer att läggas ner nu. Faran är dock inte över ännu förrän lärare faktiskt har anställts.

Förhoppningsvis har alla intervjuer genomförts redan på måndag. Nämnden påpekar att det inte är säkert att alla sökande säger ja, men menar att utgångsläget är gott.

– Vi hoppas det här ska lösa sig så att skolan kan fortsätta. Vi har goda förhoppningar med de kandidater som sökt. Löser vi det inte då hamnar vi i samma läge igen, men vi tror att vi ska kunna lösa det, säger Fredrik.

Rektor Pernilla Granström håller med:

– Trots att vi inte är i hamn känns det fantastiskt bra. Jag får tacka alla föräldrar och alla som har engagerat sig. Den hjälp och stöttning jag fått i den här frågan har varit otrolig, sa hon på presskonferensen.

– Det är kreativa filmer de har gjort det är fantastiskt bra, fyllde Fredrik i.

”Magiskt kul”

En av föräldrarna som engagerat sig i frågan är Markus Wiklund från Ragvaldsträsk.

– Det är magiskt kul, det känns skitbra! säger han.

Han fortsätter:

– Det verkar lösa sig. De har inte gett ett slutgiltigt besked utan vill vänta tills rekryteringen är helt klar. Men det är så många behöriga sökande så får de inte ihop det här då vet jag inte om man ska hålla koll på med rekrytering. Det är i mål!

”Är byars kraft”

Innan föräldrarna gav sig in i kampen hade bara en sökande dykt upp under ett helt år, påpekar Markus.

– Det vi föräldrar och barn tillsammans har kämpat och gjort har påverkat. Jag skulle vilja säga att tillsammans med kommunen så har vi visat att det går att göra saker. Men jag vill samtidigt sticka ut hakan och säga att det här inte hade gått att göra i en stad. Det här är byars kraft. Det här är landsbygdens kraft. Har man landsbygden med sig då går det bra för hela Sverige. Det är ett ganska enkelt vinnarkoncept men det är få som förstår det, säger Markus.

Här är en av filmerna som gav resultat:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen