Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 mars

Ja – du kan äta kyckling! Så hanterar du den rätt

Låt inte senaste tidens larm oroa dig. Visst kan du fortsätta äta kyckling - vi reder ut vad som gäller och avlivar fyra vanliga myter.

FOTO: Ann Lindén

Under hösten ökade fallen av Campylobacterbakterier i kyckling i Sverige, även om nivåerna i de flesta andra länder fortfarande är betydligt högre.

Det visade sig att nästan var tredje av Kronfågels kycklingar var smittade. I februari lokaliserades problemet till ett installationsfel i en vattenledning som ledde till dåligt tvättade fraktlådor. Något som nu är åtgärdat.

Detta var högst troligt en stark bidragande orsak till antalet smittofall, enligt Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad.

Ändå går läkare ut och varnar för smitta nu – en månad senare?

– En del smittskyddsläkare har gjort det. Det är för att även om grundproblemet är löst tar det ett litet tag innan situationen är helt återställd till det normala, säger Mats.

Men med enkla medel och sunt förnuft kan man fortsätta äta färsk kyckling, menar han.

– Man ska alltid vara särskilt noggrann med hygien i köket när det gäller allt rått kött men särskilt med färsk kyckling. Är man det så går det bra. Det är ganska enkla saker som krävs, men man måste tänka på att verkligen göra det, säger Mats.

Så här undviker du att bli sjuk enligt Livsmedelsverket

1. Genomstek alltid kyckling
Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier. Det är bra att sträva efter att all köttsaften är klar.

2. Var noggrann med hygienen
Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.

– Den mesta smittan sker när man håller på med det råa köttet så det viktigaste är att tänka på hygienen. Att man inte får med sig köttsaft på händerna och tar i annat, säger Mats.

3. Använd rena redskap
Håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

– Tänk på att köttsaften kan rinna av ner på köksbänken, och då ska man torka med papper inte med disktrasan, säger Mats.

4. Diska och torka noga
Diska gärna skärbrädor i maskin. Tänk på att minimera stänk när du till exempel sköljer redskap som varit i kontakt med kycklingen.

– Diskar man för hand kan det vara bra att diska med måttligt tryck så att det inte stänker runt. Sen måste det torka ordentligt, för de här bakterierna är känsliga för uttorkning, säger Mats.

4 vanliga myter om kyckling just nu

1. Man måste ha en särskild kyckling-skärbräda
Vissa rekommenderar skilda skärbrädor för kyckling, kött, fisk och grönsaker. Det kan visserligen vara ett sätt men är inget krav.

2. Man får inte använda träskärbräda till kyckling
Jo då det går bra med fräscha träskärbrädor. Men det är lättare att få plastskärbrädor rena, speciellt om man kör dem i diskmaskin.

3. Det räcker inte att diska på kalla program
Många moderna diskmaskiner har program som körs med kallvatten, räcker det för att döda bakterierna? Ja – det viktiga är att det blir rent.

4. Man ska undvika att äta färsk kyckling
Nej. Följer du råden så behöver du inte avstå från färsk kyckling. Frysning minskar dock mängden bakterier, men tar inte bort dem helt. Det är viktigt att vara noga med hygienen oavsett om kycklingen är färsk eller fryst.

Källa: Mats Lindblad, Livsmedelsverket

Fakta om campylobacter

Tarmbakterier som förekommer hos många djurslag, framför allt fågel. Sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten. Inkubationstiden för smitta är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn. Sjukdomstecken är diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen