Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 april 2017

Kosläppen går åt som smör i solsken – men här finns platser kvar

Intresset för att vara med när kossorna släpps på sommarbete verkar inte avta – tvärtom. Ett av årets kosläpp blev fullbokade samma dag som det släpptes. Hitta ditt närmaste här!

FOTO: Kerstin Davidson

Mer än tre fulla Ulleviarenor (eller närmare 220 000 personer), så många brukar samlas och se på när Sveriges kossor släpps på sommar-grönbete.

Så släng dig i väggen Håkan Hellström! (Han fick nöja sig med två fulla Ullevi-arenor när han slog svenskt publikrekord i somras.

Redan fullbokat

Och intresset är större än någonsin. Det säger alla Sveriges största mejerier, som redan fått förfrågningar om kosläppen via telefon, sociala medier, mejl – och i butik.

– Det är ett jätteintresse via alla kanaler vi har, ett otroligt tryck och det ökar stadigt år för år, säger Carlina Ahnmé huvudansvarig för Arlagårdarnas kosläpp.

Gröna vågen

Arla hade 170 000 besökare förra året. I år har de utökat från 51 till 56 bondgårdar. Ändå är redan alla bondgårdar i Stockholm och nästan alla runt Göteborg fullbokade. Kosläppet på Lovön blev fullt redan första dagen.

– Det är så det brukar se ut. Det är absolut störst intresse där folk lever extra långt ifrån den typen av verklighet. Det är en modern gröna vågen känsla, man vill ta med sina barn ut för att besöka en gård, säger Carlina Ahnmé.

Livesänds på Facebook

Att många bor långt från ett lantbruk i dag och vill ta chansen att besöka ett, samtidigt som det kan vara svårt med dagens strikta besöksregler, tror Carlina Ahnmé kan vara nyckeln till intresset.

– Vi kommer att livesända ett släpp på Facebook just för att det ska finnas möjlighet för alla att se, säger hon.

Vill se glada kor

Anders Segerström, vd på Falköpings mejeri som totalt brukar ha 10 000 besökare på sina kosläpp ser samma trend, intresset håller i sig:

– Ja, det märker vi ju framförallt på Facebook, det är många som vill komma. Sen får man lite frågor när man är ute i butiker från konsumenter, säljarna märker det. Jag tror man vill komma ut och se glada kossor, och se och visa sina barn var mjölken, osten yoghurten kommer ifrån – ursprunget, säger han.

Ivriga konsumenter

Även Skånemejerier bekräftar bilden, intresset ökar mer och mer för varje år som går. Förra året hade de närmare 50 000 besökare.

Andra mejerier som Land pratat med håller med.

– Det är jättemånga intresserade, ett jättestort tryck på våra betessläpp, så är det. Till en del gårdar brukar vi ha flera tusen besökare. Förra året bjöd vi på nära 15 000 glas mjölk med bulle vid våra 20 betessläpp. I år har vi utökat till 27 gårdar, säger Mariann Holmberg på Norrmejerier.

Inget stoppar besökarna

Även Gefleortens Mejeri har fått förfrågningar från ivriga konsumenter via Facebook och telefon. I snitt har de närmare 2 000 personer per släpp, och i år anordnar de tre stycken. Och ingenting verkar stoppa besökarna.

– Vi hade ett släpp förra året då det var snö när vi åkte upp till gården, och det kom ändå runt 700 personer. Det är väldigt efterfrågade arrangemang det här, det är roligt, säger Åsa Holmgren på Gefleortens Mejeri.

Här kan du hitta årets kosläpp

Hitta tid och plats för alla kosläpp hos Arla här!
Hitta tid och plats för alla kosläpp hos Skånemejerier här!
Hitta tid och plats för alla kosläpp hos Norrmejerier här!
Hitta tid och plats för alla kosläpp hos Falköpings Mejeri på deras Facebooksida här!

För Gefleortens mejeri gäller följande datum:
6 maj Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, 10:00 betessläpp 11:00
13 maj Sundborns lantbruk, Sundborn, 10:00 betessläpp 11:00
14 maj Mida lantbruk i Kungsgården, tider ännu ej satta.
Håll utkik efter mer information på Gefleortens mejeris hemisida.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen