Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 september

Landläsarna: Hasse å Tage Sveriges roligaste genom tiderna

Hans Alfredson är död. När Landläsarna röstade 2012 utsågs den folkkära underhållaren, tillsammans med Tage Danielsson, till Sveriges genom tiderna roligaste.

 Hasse Alfredson som den älskade figuren Lindeman. Här tillsammans med Tage Danielsson. 2012 tog utsågs Hasse å Tage till roligast genom tiderna av Lands läsare.
Hasse Alfredson som den älskade figuren Lindeman. Här tillsammans med Tage Danielsson. 2012 tog utsågs Hasse å Tage till roligast genom tiderna av Lands läsare. FOTO: IBL, Arne Forsell

Hans Alfredson var en av Sveriges mest folkkära komiker och kulturpersonligheter. Många minns kanske Hasse Alfredson starkast för det långvariga samarbetet med Tage Danielsson, med flera revyer och filmer som Äppelkriget och Att angöra en brygga. 2012 utsågs Hasse å Tage till roligast genom tiderna av Lands läsare.

”Överraskad och hedrad”

– Jag måste ändå säga att jag är lite överraskad. Men jag är förstås också mycket glad och känner mig hedrad, sade han i en intervju med Land.

I intervjun berättade han också om samarbetet med Tage Danielsson:

– Vi tröttnade liksom aldrig på varandra. Vi gjorde något tillsammans varje år, men också egna projekt. Tage var trevlig att umgås med. När han dog var det ett stort avbrott i livet.

”Sorg mitt i skrattet”

Många vänner och kolleger har uttryckt sin sorg efter beskedet om Alfredsons bortgång. Mona Haskel var sekreterare i Hasse å Tages produktionsbolag Svenska Ord AB.

– Jag tyckte hemskt mycket om honom. Vi jobbade väldigt mycket ihop och hade så roligt tillsammans, säger hon i en kommentar till TT.

Skådespelaren och regissören Börje Ahlstedt arbetade med Hasse Alfredson på teater och film. Han berättar för Aftonbladet om Alfredsons breda och mänskliga talang:

– Hasse var människan som kombinerade svart och vitt, plus och minus. Han fick folk att skratta, men samtidigt anade man den djupaste sorg mitt i skrattet. Det är för mig det största som finns i livet, komiken. Och den största begåvningen att kunna kombinera glädje och sorg, säger han till tidningen.

Hälsning från familjen

Familjen skriver i ett uttalande som TT tagit del av:

”Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: ’Log och dog’. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren”.

Hans Alfredson blev 86 år.

Hur minns du Hasse Alfredson? Skriv gärna i kommentarsfältet under artikeln.

Läs också: ”Överraskad och hedrad” – Land mötte Hasse Alfredsson efter utnämningen

Hasse å Tages produktion 1956–1985

• Antal revyer: 13. Bland annat Gula hund (1964), 88-öresrevyn (1970) och Under dubbelgöken (1979-1980).

• Antal filmer: 9. Bland andra Att angöra en brygga (1965), Äppelkriget (1971) och Picassos äventyr (1978).

• Övrigt: Skapade radioprogrammet Mosebacke monarki 1958 som blev TV-serie 1967. 2006 invigdes ett Hasse & Tage-museum i Tomelilla i Skåne. I Tomelilla hade Hasse å Tage under många år sin filmateljé.

• Några av Hasse Alfredsons egna skapelser: Barnsången Blommig falukorv, böckerna Varför är det så ont om Q? och En ond man. Filmerna Den enfaldige mördaren och Falsk som vatten.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen