Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 mars 2017

Landsbygden har sagt sitt: Så tycker vi om förslaget till ny landsbygdspolitik

Flytta ut statliga jobb, bygg ut fibernäten och se över reseavdraget. Det är några av den parlamentariska landsbygdskommitténs 75 förslag. Nu har de fått svar på tal.

FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

Att bredbandsutbyggnaden måste gå snabbare är i stort sett alla instanser som lämnat sina svar på den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande överens om.

Däremot tycker flera instanser att kostnaden för bredbandsutbyggnaden är för lågt räknat och att det kommer att kräva mer resurser om hela landet ska bli uppkopplat.

”Ytterligare finansiering behövs”

”Vi anser att utredningens beräkning på 2 miljarder är otillräckligt. Regeringen menar att 5,5 miljarder under innevarande mandatperiod är en början, men att ytterligare finansiering behövs under kommande mandatperiod”, skriver De Små Kommunernas samverkan, Småkom, i sitt svar.

Deras bedömning är istället att det behövs 30-50 miljarder för att visionen om 100 Mbit/s senast 2025 ska bli verklighet.

Vill pausa nedmonteringen

I samband med bredbandsutbyggnaden lyfter flera som har svarat också frågan om Telias nedmontering av kopparnätet. Exempelvis vill LRF och Bergs kommun att nedmonteringen pausas fiberutbyggnaden har kommit längre.

Ett av landsbygdskommitténs uppmärksammade förslag är att 23 kommuner, framför allt i norra delen av landet, ska få särskilt stöd. Det här tar också många kommuner och myndigheter upp i sina svar.

Svårt med gränsdragning

En del påpekar svårigheten med gränsdragningen och andra anser att fler kommuner borde ingå i stödpaketet.

”Norrlandsförbundet reser viss tveksamhet kring utpekandet av de 23 kommunerna med ”störst utmaningar”(…). Nya gränsdragningar kan innebära nya problem och för Norrlandsförbundet är det viktigt att de långa avståndens förutsättningar beaktas”, skriver de.

”Principiellt fel”

Fackförbundet LO vill inte att de 23 kommunerna ska få lägre arbetsgivar- och egenavgifter. De tycker inte heller att avskrivning av studieskulder i de utpekade kommunerna skulle vara rätt väg att gå.

”Det är principiellt fel, och legitimitetshotande, att skapa regionala särlösningar i system som till sin karaktär bör erbjuda lika villkor i hela landet”, skriver de i sitt svar.

Vill flytta jobb

Ett annat förslag som fick stor uppmärksamhet är att kommittén vill flytta ut 10 000 statliga jobb från Stockholmsregionen till andra delar av landet. Det möts av både hiss och diss från remissinstanserna.

Arjeplogs kommun påpekar vikten av att det finns en struktur kring ett sådant förslag ”och inte beroende på vilket kommunalråd som vänder sig till rätt departement”.

Fackförbundet ST vill hellre att regeringen rustar och bygger vidare på statlig verksamhet som redan finns ute i landet istället för att omlokalisera statliga jobb.

Positiv till översyn

Landsbygdskommittén vill att det görs en översyn av reseavdraget. De anser att utgångspunkter bör vara att det är avståndsbaserat och att det skulle främja landsbygden.

Länsstyrelsen Norrbotten, Naturvårdsverket och Skatteverket är några som anser att en översyn är positiv.

Ifrågasätter krav

Ett annat förslag är att offentlig upphandling ska innehålla krav som motsvarar svenska miljökrav och regler för djurskydd. Det skulle exempelvis kunna krävas av importerad mat som serveras inom skola och omsorg.

Men det här ställer sig Upphandlingsmyndigheten tveksam till. I sitt svar ifrågasätter de om det är förenligt med EU:s bestämmelser.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen