Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 november

Lasse Åberg förlorar tvist om tygdesign

Konstnären och regissören Lasse Åberg anser att mönstret på stolstyget i Luleås bussar är ett plagiat. Han anmälde, men gick bet. Vad tycker du? Döm själv.

 Till vänster Lasse Åbergs mönster, som klär sätena i Stockholms kollektivtrafik. Till höger det tyg som klär Luleåbussarna.
Till vänster Lasse Åbergs mönster, som klär sätena i Stockholms kollektivtrafik. Till höger det tyg som klär Luleåbussarna.

Tyget som klär stolarna i vissa av Luleå lokaltrafiks bussar designades 2011 av en designbyrå. Det är blått med siluetter av kända lokala byggnader.

Lasse Åbergs klassiska mönster har länge suttit på säten i Stockholms kollektivtrafik. Även det är blått, med motiv av kända Stockholmsbyggnader.

”Kunde ha frågat”

– Det var en dam från Umeå som kontaktade mig och frågade om det var jag som skapat mönstret i Luleå. Det är ju samma bakgrundsfärg och väveri inblandat. Jag kan tycka att de kanske kunde ha frågat mig om jag ville göra något liknande för dem som jag gjorde för SL, säger Lasse Åberg till Nyhetsbyrån Siren, rapporterar SVT.

Läs också: Från norr till söder – här är Lands bästa julmarknader

Han anmälde saken till Svensk Forms opinionsnämnd, som nu har avgjort att det inte är fråga om ett plagiat. De anser att Luleås textilmönster påtagligt skiljer sig från det i Stockholm.

Går inte vidare

Lasse Åberg väljer att inte gå vidare med ärendet.

– Jag tyckte att det var värt att påpeka att mönstren är väldigt lika. Men som det är nu är det ingen större idé att tjafsa vidare om det, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Läs också: Landläsare till ministern: När kan vi börja pendla med tåget?

Motiveringen från Svensk Forms opinionsnämnd:

”Den lekfullhet med vilken de enskilda elementen tecknats på Textilmönstret återfinns inte i det av LLT använda tyget. Inte heller beträffande färgsättningen av dessa eller deras placering på tyget och i förhållande till varandra uppvisar tygerna några egentliga likheter.

Enligt nämndens uppfattning ger därför det av LLT använda tyget ett helhetsintryck som tydligt skiljer sig från det helhetsintryck Textilmönstret ger. Det är därför enligt nämndens uppfattning inte fråga om något intrång i Textilmönstrets skyddsomfång.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen