Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 januari

Maxida Märak blir konstnärlig ledare för Östersunds FK

Östersunds Fotbollsklubb har gjort sig kända för att gå sina egna vägar. Den allsvenska klubben tar nu in den samiska hiphop-artisten Maxida Märak för att utveckla spelarna.

FOTO: IBL

Allsvenskans nordligaste klubb fortsätter att göra det på sitt eget sätt. Rapparen och jojkaren Maxida Märak är  Östersunds FK:s nya konstnärliga ledare.

– Det känns så jäkla kul, jag är skittaggad för det här. Det är väldigt häftigt att få se en grupp med unga män som jag vet från tidigare projekt har ett väldigt stort engagemang i det här, säger Märak till Sveriges Radios Kulturnytt.

Fotboll och kultur hänger ihop i norr

Klubben har ett kulturtema varje år. Så här säger ordföranden Daniel Kindberg om årets inriktning.

– Vårt tema är att lära oss mer om minoriteters ställning, historia och kultur. Vi ska fördjupa oss i den samiska kulturen med hjälp av Maxida Märak, säger Daniel Kindberg, i ett pressmeddelande.

Rappare, jojkare och smed

Maxida Märak är, hiphopmusiker, jojkare och kunnig inom samisk smideskonst. Hon är också känd som människoaktivist och förespråkare för samers rättigheter.

– Jag ser fram emot att ge ÖFK kunskap om samisk historia, samiska språket, samisk tro och berättartraditionen, säger Maxida Märak till Sveriges Radios Kulturnytt.

ÖFK:s kulturcoach Karin Wahlén förklarar vad spelarna kan vänta sig av kommande säsong, utanför fotbollen
– Maxida kommer att guida oss under denna resa. Under hösten 2017 kommer vi genom foto, film, hantverk, musik, sång och speech ta ställning för den samiska kulturen, säger hon till klubbens hemsida.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen