Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 september

Mette och Flemming startade finkrog i skogen

HYLTEBRUK

Blåbärsris men ingen elektricitet. Matlagning över öppen eld. Så kan en finkrog också se ut.

Mette och Flemming flyttade sin hippa restaurang från Köpenhamn till Hyltes djupa skogar.

 Flemming och Mette kallar numera sina döttrar Sif och Sally för skogsungar. Sif, som är äldst, saknar kompisarna i Köpenhamn medan Sally snabbt har kommit in i det nya livet.
Flemming och Mette kallar numera sina döttrar Sif och Sally för skogsungar. Sif, som är äldst, saknar kompisarna i Köpenhamn medan Sally snabbt har kommit in i det nya livet.

Det ryker inne i skogen i Bohult, nära Hyltebruk i Halland. Krögaren Flemming Hansen och volontären Zou Diarra skyfflar bort ett pyrande jordlager från en kokgrop.

Använder jordspis

 Utomhuskök på riktigt. Kockarna på "Stedans in the Woods" lagar mat över öppen eld och i kokgropar.
Utomhuskök på riktigt. Kockarna på "Stedans in the Woods" lagar mat över öppen eld och i kokgropar.

Sedan lyfter de upp en järngryta med ångande revbensspjäll av Linderödssvin.

– Jag har aldrig jobbat med jordspis förr men det har Zou som kommer från Mali. Fast han säger att maten blir godare här, skrattar Flemming.

En solcellslampa kastar ett svagt ljus över arbetsbänken i restaurangköket. Där vispar kocken Claudia Pellicer från Barcelona ihop en hollandaise.

Läs även: Ny svensk studie: Vanlig grönkål dämpar farlig inflammation i kroppen!

Lagar mat utomhus

 Flemming och volontären Zou vid kokgropen där de tjocka reven har fått långkoka.
Flemming och volontären Zou vid kokgropen där de tjocka reven har fått långkoka.

Den lena såsen ska ringlas över morötterna och få sällskap av röda vinbär, krossade kakaobönor, basilika och dragon.

Vid långbordet i matsalen, byggt av grova plank och med plexiglasväggar som skydd mot knotten, råder spänd förväntan.

I afton har nyöppnade ”Stedsans in the Woods” tolv gäster, mestadels från Köpenhamn och Göteborg.

20 mil från Köpenhamn

 Skogsrestaurang. Mette presenterar menyn, som bestämts samma dag, för kvällens gäster.
Skogsrestaurang. Mette presenterar menyn, som bestämts samma dag, för kvällens gäster.

Hylteskogarnas egen finkrog ligger tjugo mil från den danska huvudstaden och femton från Sveriges andra stad.

När himmelens portar öppnar sig och åskregnet vräker ner mellan trädstammarna förhöjer det känslan av vildmarksäventyr för besökarna. Det smattrar mot tygtaket över utomhusrestaurangen,

– Vädret? Det skapar ju karaktär! Matmässigt hade jag höga förväntningar och de har levererat, säger en av gästerna, vinimportören Kenneth Gustafsson från Göteborg, som just ätit en sallad på bland annat våtarv och groblad.

Kombinerar lyx och enkelhet

 Målgruppen är framgångsrika storstadsbor, beredda att betala flera tusen kronor för en natt i tält och middag lagad av råvaror från skogen och restaurangens egna odlingar.
Målgruppen är framgångsrika storstadsbor, beredda att betala flera tusen kronor för en natt i tält och middag lagad av råvaror från skogen och restaurangens egna odlingar.

Restaurangen har varit öppen i tre helger när Land kommer på besök. Tidigare har även Wall Street Journal och White Guide varit här.

För detta är ett koncept som ligger helt rätt i tiden. En finkrog mitt i naturen med både extrem lyx och extrem enkelhet.

De hembyggda kokanordningarna och vattenförsörjningen i restaurangköket är under intrimning, utedassen med glastak och direktkompostering blev klara precis i tid.

Lite byråkrati i Sverige

 Mette klipper kryddtagetes till middagen i balkonglådan utanför restaurangens matsal.
Mette klipper kryddtagetes till middagen i balkonglådan utanför restaurangens matsal.

Och Hylte kommuns alkoholtillstånd kom tre dagar före premiären.

– Den svenska byråkratin fungerar inte som den danska, säger Mette men menar att Hylte kommun visat stor hjälpsamhet och välvilja.

– I Danmark hade vi varken kunnat bygga uteköket eller komposttoaletterna. Men har man bara ett bra egenkontrollprogram och kan visa att man har koll på processerna får man köra i Sverige, säger Flemming.

”Akademi för det goda livet”

 Långkokt kött i sällskap av vilda växter och ätliga blommor utgör kvällens huvudrätt.
Långkokt kött i sällskap av vilda växter och ätliga blommor utgör kvällens huvudrätt.

Det tycker han är bra, ”för ska man lösa problem på nya sätt kan man inte göra det med gamla metoder”, menar han.

När han och Mette ska beskriva vad vill skapa använder de begrepp som ”en akademi för det goda livet” och ”ett laboratorium för ett annat sätt att leva”.

Rent praktiskt handlar det om sju hektar mark vid Hallasjöns strand, på gränsen mellan Småland och Halland.

20 volontärer bygger

 Mette och dottern Sif lagar frukost i uteköket.
Mette och dottern Sif lagar frukost i uteköket. FOTO: Carin Rudehill

Här bygger ett tjugotal volontärer från hela världen tillsammans upp satsningen.

Restaurangen, ett hotell med 12 beduintält och kojor i bokskogen och egna odling av egna grönsaker och kryddor.

De har också byggt bastuflotte nere vid sjön, ett antal utomhusduschar och dito toaletter.

Nästa projekt är att bygga en växthusrestaurang av två nerplockade lador och fler hotellrum i form av trädkojor, när bygglovet är klart.

Skogsrestaurang en gammal dröm

 Köksträdgården är självklart ekologisk och hyser även ett insektshotell.
Köksträdgården är självklart ekologisk och hyser även ett insektshotell. FOTO: Carin Rudehill

Drömmen har funnits länge hos krögaren Flemming och matstylisten och kokboksförfattaren Mette.

– När vi gifte oss för tolv år sedan firades bröllopet hos Mettes föräldrar, som bor i ett torp utanför Hässleholm. Redan då pratade jag om att öppna en restaurang i skogen, berättar Flemming.

När barnen Sif, och Sally, 10 och 6 år, föddes blev stressen i Köpenhamns krogvärld allt mer ohållbar för familjen. Mette fick en utmattningsdepression och kunde inte arbeta på ett helt år.

Läs också: Snickaren skrattade åt Mias idé! Kolla hennes supersmarta bygge

Gräsrotsfinansiering blev populärt

 En tank på taket, med vatten från brandstationen i Hyltebruk, förser restaurangen med diskvatten. Och varmvattenberedare av ett gammalt oljefat
En tank på taket, med vatten från brandstationen i Hyltebruk, förser restaurangen med diskvatten. Och varmvattenberedare av ett gammalt oljefat FOTO: Carin Rudehill

Då hjälpte det inte att deras nya takrestaurang Stedsans, inrymd i ett växthus med egna odlingar på exklusiva Österbro, blev en succé och var fullbokad månader i förväg.

För något år sedan kom tiden kommit ikapp Mettes och Flemmings tankar om ett enklare och mera hållbart liv på landet.

Finsmakarrörelsen Foodies framväxt och möjligheten att finansiera udda projekt med fundraising på gräsrotsnivå talade för att göra ett försök.

– Under ett års tid lade jag flera tusen timmar på Hemnet och på att hålla kontakt med fastighetsmäklare över hela södra Sverige, säger Flemming.

Gården hade rätta känslan

 Dispensen från strandskyddet gör satsningen möjlig. Redan flyter en bastuflotte i Hallasjön och nästa projekt är trädkojor i skogsbrynet med sjöutsikt.
Dispensen från strandskyddet gör satsningen möjlig. Redan flyter en bastuflotte i Hallasjön och nästa projekt är trädkojor i skogsbrynet med sjöutsikt. FOTO: Carin Rudehill

Så dök den lilla gården i Bohult upp. Lite långt från Köpenhamn men med den rätta känslan. I september förra året flyttade familjen hit. Sif och Sally började skolan i Hyltebruk.

Mette och Flemming drog igång sin Kickstarterkampanj. Och fick ihop en miljon kronor!

– Det bästa var dock att så många hörde av sig och undrade om vi behövde några hjälpande händer. Och att vi fick kontakt med en investerare som var beredd att skjuta till mer än vad hela kampanjen gett när de pengarna var slut. För de gick fort åt! säger Flemming.

Mettes systers familj flyttade med

 I Bohult är det ”glamping” (glamourcamping) som gäller. Gästerna inkvarteras i beduintält med bekväma sängar.
I Bohult är det ”glamping” (glamourcamping) som gäller. Gästerna inkvarteras i beduintält med bekväma sängar. FOTO: Carin Rudehill

Under våren flyttade även Mettes tvillingsyster med man och två pojkar till Bohult.

Systern Eva sa upp sig från jobbet som recensent på White Guide för att börja arbeta för Stedsans in the Woods.

Hennes make Nicolai fortsätter som TV-kock på en internetkanal. Köket i ett av boningshusen håller på att göras om till TV-studio.

Sociala medier viktiga

 Flemming och Mette arbetar hårt med hotell- och restaurangverksamheten i skogen. Men naturen erbjuder bra stresshantering.
Flemming och Mette arbetar hårt med hotell- och restaurangverksamheten i skogen. Men naturen erbjuder bra stresshantering. FOTO: Carin Rudehill

För tanken är inte att leva offgrid, utan att bo här med den digitala tidens möjligheter.

– Det är ju tekniken som gör att man kan flytta långt ut på landet och fortfarande få restauranggäster. Vi jobbar mycket med sociala medier, säger Mette.

Nu ska hon och Flemming göra de sista förberedelserna inför morgondagens brunch.

Sedan tar de stigen genom det våta blåbärsriset ner till sitt eget beduintält vid strandkanten.

Ett enklare, lugnare liv

Det är så de bor under sommarhalvåret för att kunna ta ett dopp i Hallasjön tidigt om morgnarna och leva som de bestämde sig för när de satt i Köpenhamn och planerade resten av livet:

– Lugnt, skojigt, naturligt, meningsfullt och mycket tid tillsammans! säger Mette.

Läs också: Belgisk turistsuccé i Ockelbo: Vi säljer tystnad till stressade européer!

Så fixade de företaget

Finansieringen: En Kickstarterkampanj, där privatpersoner satte in totalt en miljon kronor. En större investerare har bidragit med lika mycket. Volontärer som arbetar för mat och husrum.

Marknadsföring: Sociala medier, rekommendationer från gäster.

Vill göra Halland till ett matkulturcenter

Namn: Mette Helbaek och Flemming Hansen.

Åldrar: 38 respektive 44 år.

Aktuella: Har just öppnat finkrogen ”Stedsan in the Woods” i halländska Hylte kommun. Har även hotell med 12 tvåbäddstält och kojor.

Bor: I Bohult, när Hyltebruk.

Familj: Döttrarna Sif, 10 år, och Sally, 6 år.

Drömmer om: Att vara med och göra Halland till det nya Köpenhamn vad gäller och mat- och restaurangkultur. De samarbetar redan med andra lokala företag i ett ”kluster”.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Så här läser du vidare!

Skapa ett gratis-konto och logga in!

Klicka här för att registrera
konto och logga in.
Har du redan registrerat konto?
Till toppen