Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 september

Nej till fler polisresurser i södra Lappland

Under vardagsnätterna ska en polisbil räcka för att täcka hela södra Lappland – en yta som är nästan lika stor som Danmark.

FOTO: Bildbyrån

Kammarrätten slog på onsdagen fast att en polisbil ska räcka för att täcka hela polisområdet södra Lappland.

Området innefattar Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele samt Lycksele kommun och är till ytan nästan lika stort som Danmark.

– Spontant är jag förvånad. Gemene man förstår nog att det här inte räcker, säger huvudskyddsombud inom polisen Jan Johansson till SVT Nyheter.

Stor risk med en bil

Idag finns en polisbil tillgänglig i området men på grund av bristande arbetsmiljö och uppgifter om att poliskåren i området går på knäna har facket ställt krav på att det ska finnas resurser till två patruller dygnet runt sju dagar i veckan.

Jan Johansson poängterar också att två bilar behövs eftersom det är en stor risk för den ensamma patrullen om något inträffar, då det är långt till förstärkningspatruller.

Läs också: Ska det vara såhär? Mer än en tiondel av Sverige saknar all service

Rätten har valt att gå på ledningens linje

Polisledningen anser dock att de resurser man har idag är tillräckliga.

Frågan har lyfts både i förvaltningsrätten och i kammarrätten och i båda fallen valde man att gå på polisledningens linje.

Nu sätter huvudskyddsombudet sitt hopp till politikerna.

– Regeringen har nyss sagt att arbetsmiljön för poliserna skall bli bättre. Nu är det upp till bevis. Arbetsgivaren måste säkra upp tillgången till förstärkningspatruller, annars är det bara en tidsfråga innan det händer något allvarligt, säger Jan Johansson.

Läs också: Ökade väntetider på ambulans – störst ökning i Sorsele

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen