Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 juni

Nio veckor i buss för Larz-Kristerz - älskar att göra folk glada

Allt kan hända - från soppatorsk till frierier på scenen. Nu ger sig dansbandet Larz-Kristerz ut på turné i nio sommarveckor med bussen som hem.

 Turnébussen är Larz-Kristerz andra hem under sommarturnén. Nästa sommar firar Larz-Kristerz tioårsjubileum som band. Då kommer en ny skiva, om allt går som planerat.
Turnébussen är Larz-Kristerz andra hem under sommarturnén. Nästa sommar firar Larz-Kristerz tioårsjubileum som band. Då kommer en ny skiva, om allt går som planerat.

För några år sedan gick P4 Jönköping ut med en ovanlig trafikvarning: Dansbandet Larz-Kristerz har blockerat en påfart till E4:an. När polisen kom till platsen satt delar av bandet och fikade helt lugnt vid ett campingbord medan turnébussen stod uppe på påfarten med tom tank.

– Jag hade försökt få liv i den utan resultat så jag sa som det var till polisen, att vi väntade på hjälp, berättar basisten Trond Korsmoe som körde bussen den dagen.

Bråttom till skivsignering

Han svarar svävande på frågan om hur han kunde missa att mätaren närmade sig soppatorsk.

– Nja, vi hade bråttom till en skivsignering och jag kollade mest på hastighetsmätaren och GPS:en.

Resten av bandet påpekar att det här faktiskt inte var första gången som Trond körde slut på tanken.

– Det hände i en rondell i Filipstad också, säger sångaren Peter Larsson.

– Äh, det var en riktig gammal häck, den där bussen, kommenterar Trond. Vi bytte buss efter det. Till en nyare.

– … som gick av på mitten. På Allsång på Skansen, inflikar Peter. Vi fick dra ihop den med spännband för att komma hem. Men hem kom vi till slut!

Spenderar sommaren i bussen

Under nio sommarveckor blir en turnébuss bandets hem, men när de kan ser de till att åka hem och vila mellan spelningarna. Peter, Trond och Torbjörn ”Tobbe” Eriksson, som spelar orgel och sjunger, bor alla kvar hemma i Älvdalen i Dalarna. Trummisen och kapellmästaren Mikael Eriksson har flyttat till Mora och gitarristen Anders Tegnér bor i Stockholm.

– SJ funkar bra, jag har kommit i tid till alla spelningar hittills, säger Anders.

Smågnabbas med varandra

I bussen har de sina fasta platser. Och de håller sams. Det blir lite smågnabb ibland, men inga gräl.

– Jag har slutat snarka sedan jag gått ner i vikt, säger Peter Larsson. Det är inget jag har märkt själv, men de andra säger det och det blir ju ett störningsmoment mindre.

– Jag kan tycka att det är lite tråkigt med sociala medier, att alla sitter med hörlurar och glor på en skärm. Jag vill gärna prata, säger Trond.

– Det är därför alla sitter med lurar. För att Trond vill prata, säger Peter på sitt lakoniska sätt.

Många fina minnen

Det är tydligt att alla har sina givna roller i gruppen. Och efter nio år på vägarna har de förstås upplevt en del tillsammans.

– Vi har många fina minnen och det som stannat kvar längst hos mig är alla gånger folk har kommit fram och sagt att vi betytt något dem. Att vår musik har gjort dem glada och hjälpt dem när livet har varit svårt, säger Trond.

För några år sedan var det en debatt inom dansbandsvärlden om ”gnussandets” vara eller inte vara. Gnussandet uppstod, enligt internetuppslagsverket Wikipedia, i Sundsvall under tidigt 1990-tal och går ut på att ett dansande par gnuggar pannorna mot varandra.

– Vår publik gnussar inte, vi spelar musik som uppmuntrar till mer rejäla tag. De tar i varandra ordentligt, säger Peter Larsson.

Frieri på scen

Inte sällan har kärlek uppstått bland de dansande paren. Och flera gånger har folk friat från scenen.

– Hittills har alla tackat ja. Men vad jobbigt det skulle vara om någon får nobben, vad ska vi i bandet hitta på då? frågar sig Trond.

– Spela något glatt kanske, säger Micke.

–”Lycka till med nästa kille”, föreslår Peter.

Dansbandsveckan sommarens höjdpunkt

Sommarturnén börjar i slutet av juni och sedan är det högtryck i juli och halva augusti när danssäsongen drar igång med stadsfester, festivaler och inte minst Dansbandsveckan i Malung, som är bandets givna höjdpunkt i sommar. Vad händer efter det? Semester?

– Vad är det? frågar Micke, som driver ett IT-företag tillsammans med sin bror när han inte spelar i bandet.

Släpper ny skiva

För de andra är bandet ett heltidsjobb. Under vinterhalvåret har de kört krogshower på Klockargården i Tällberg, spelat på kryssningar och dansbanor runtom i Sverige. Men efter sommarens alla mil i buss ska bandet faktiskt in i studion igen. Den nya skivan spelas in i vinter och släpps i juni.

– Lagom till vårt tioårsjubileum, säger Peter.

Lanserade eget ölmärke

För Larz-Kristerz är det blandningen som är grejen, att de gör både krogshower för sittande publik och regelrätta folkparksspelningar. Och i våras gjorde de något som flera kända artister har gjort före dem och lanserade ett eget ölmärke. Stuff-öl heter det och bryggs av Mora Bryggeri.

Idén kom från ett fan.

– Då tänkte vi göra något bittert, eftersom vi är så bittra, säger Trond.

Blev det bittert?

– Nä, det blev gott. Det passar till mat.

Vad för mat?

– Mest korv och makaroner.

Läs också: Låtarna du trodde var svenska

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen