Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 maj

Nu möter ministern hela landet: ”Vi kan inte försaka landsbygden”

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill möta människor och höras om deras problem och vilka möjligheter de ser. Just nu reser han runt i landet och avverkar län för län. Land följde med en dag på jobbet.

10.37. Några kunder är redan inne och handlar dagens plantor på Ingvaldstorps Trädgård utanför Katrineholm i Södermanland. En snövall mellan två av de stora växthusen skvallrar om en lynnig vår.

Väntan på statsrådet

Inne i butiken väntar ägaren Mikael Johansson på landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Snart ska bilen med statsrådet, pressekreteraren och en livvakt svänga upp på gårdsplanen här i Södermanland.

Det är det sextonde länet i ordningen och Katrineholm den fyrtioförsta kommunen på resan.

Före utsatt tid

10.48. Mikael Johansson håller sig beredd vid kassorna. Tolv minuter före utsatt tid kommer dagens hedersgäst.

Här på handelsträdgården blir landsbygdsministern lite nostalgisk efter att ha hälsat på gruppen som väntat på honom, från företagets ägare till representanter från kommunen och länet.

– Mitt första jobb var på en handelsträdgård, säger Bucht och blickar ut över de många växthusen.

Landsbygdsminster Sven-Erik Bucht får de olika växthusen utpekade för sig av ägaren Mikael Johansson.
Landsbygdsminster Sven-Erik Bucht får de olika växthusen utpekade för sig av ägaren Mikael Johansson. Foto: Camilla Olsson.

Frågor om försäljning

Efter en kort bakgrund om företagets historia ställs ingående frågor om försäljningen av julstjärnor. Använder man inte mörkläggning längre?

Mikael Johansson uppdaterar honom om den senaste växttekniken och lotsar runt i växthusen. I det ena huserar Medelhavsväxter och ett riktigt gammalt olivträd väcker nyfikenhet.

– Är det snurr på sådana här växter? undrar Bucht och blickar runt bland palmer och citronträd.

Intresserad av taket

När pelargondelen närmar sig är det växthustaket som fångar ministerns uppmärksamhet.

– Är det 16 millimeter? säger han och pekar upp mot kanalplastens hårda yta.

– Det är 10 millimeter, svarar Mikael Johansson och leder hela sällskapet in i en stor del där pelargonerna står på rad.

– Det är ju billigt det här, fyra för 100 kronor! utbrister ministern och pekar på blommorna.

– Det är vår grej, att vara billiga, svarar Mikael Johansson och berättar om omsättningen samtidigt som vi leds in till tomaterna och kryddorna.

Tjuvar planta

Sven-Erik Bucht tar en tomatplanta och ber sin pressekreterare filma. Framför kameran visar han hur en tomatplanta ska ”tjuvas”.

Sven-Erik Bucht vet hur man tjuvar en tomatplanta.
Sven-Erik Bucht vet hur man tjuvar en tomatplanta. Foto: Camilla Olsson.

När Mikael Johansson påpekar att det är en körsbärstomat som inte ska tjuvas sätter han snabbt ner den och byter till en annan planta.

Vill få stöd

Samtidigt passar Mikael Johansson på att berätta om svårigheterna att få jordbruksstöd som trädgårdsföretag. Det är svårt att svara på myndigheternas frågor om hur många kor man har när man vill söka investeringsstöd för ett nytt kafé.

– Vad säger du? Berätta! säger Sven-Erik Bucht och sätter ner tomatplantan och lyssnar.

Möter vanligt folk

Han säger att det här är en viktig del av sin Sverigeresa. Att möta vanligt folk ”eftersom det är viktigt för beslutsfattare” att höra om deras intryck för att kunna fatta bättre beslut.

– Det finns så mycket duktigt folk där ute, på landsbygden. Det finns så mycket drivkrafter, företag, ideella krafter och det gäller för oss beslutsfattare att se dem och förstå att vi inte kan hålla på och försaka svensk landsbygd och möjligheter för landsbygden att utvecklas, förklarar han.

Besöker landsbygdskommuner

Under sin Sverigeresa ska han besöka landets 130 landsbygdskommuner, även några som inte definieras som landsbygdskommuner och alla län för att utveckla den uppfattningen.

Efter att ha visats det senaste växthuset på Ingvalds Trädgård är det dags för ridsportbutiken bara några meter bort.

Mikael Johansson visar det nya växthuset på Ingvalds Trädgård för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Mikael Johansson visar det nya växthuset på Ingvalds Trädgård för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Camilla Olsson.

Svårt med marknadsföringen

Här huserade en gång mjölkkor men familjen Johansson ville ta till vara på byggnaden och hästintresset är stort hos några av medlemmarna.

– Vi har svårt att marknadsföra den här delen av företaget, säger Mikael Johansson när gruppen har kommit upp på den gamla höskullen.

– Ni borde ta hit någon från landslaget, föreslår ministern samtidigt som han vandrar mellan grimmor och hästtäcken.

Första fikat

11.36. I ett hörn av ena växthuset, bland sättpotatis och fröer, har det dukats upp till dagens första fika.

Bullar, sockerkaka och kaffe för den som vill ha. Sven-Erik Bucht tar för sig och svarar på några frågor under tiden godsakerna serveras.

– Det är så kul att se en så entreprenöriell familj, som inte bara tänker på växterna utan tänker på en helhet. Jag tror att de har studerat Ikea-konceptet, de vill ha kafé med liten restaurang så att folk stannar längre. Det var ju så Ikea tänkte när de gjorde det, så att folk handlar mer, säger han som under tiden som kommunalråd övertalade Ingvar Kamprad att satsa på en etablering i Haparanda.

Nästa stopp

Tjugo minuter senare är det dags att ge sig av . Över Södermanlands böljande vägar med s-formationer går färden innan det är dags för nästa stopp.

12.27. På Blaxsta vingård är det stor uppställning som väntar. Företagsrepresentanter, politiker och lokal media är på plats för att ta emot landsbygdsministern.

Viktiga mineraler

I en gammal ombyggd ladugårdsbyggnad berättar ägaren Göran Amnegård om varför vindruvorna som växer här är så goda att dricka och hur viktig markens mineraler är för slutprodukten.

– Hur blir årets skörd? frågan kommer från en i sällskapet och får snabbt svar:

– Kommer tomten? säger Göran Amnegård och lockar fram skratt hos den församlade publiken.

Stängda dörrar

På gårdens dryga två hektar mark växer 5 500 vinstockar. Några hinner sällskapet se på vägen upp till det stora huset där lunchen serveras bakom stängda dörrar.

Sven-Erik Bucht på väg ut från den gamla ladugårdsbyggnaden på Blaxsta vingård.
Sven-Erik Bucht på väg ut från den gamla ladugårdsbyggnaden på Blaxsta vingård. Nu väntar lunch. Foto: Camilla Olsson.

Några timmar senare ska sällskapet vidare i länet.

Expanderat successivt

I närheten av Sundbyholm utanför Eskilstuna ligger Stora Lövhulta gård. Produktionen är växtodling och sedan Karola och Peter Reuterström köpte gården 1995 har den successivt blivit större.

Nu är det 974 hektar som odlas med den senaste tekniken och så effektivt som möjligt.

Förlorar ingen tid

15.40. Sven-Erik Buchts sällskap svänger upp på gården. Eftersom de är tio minuter sena finns ingen tid att förlora.

I maskinhallen har fika dukats upp och ministern förser sig samtidigt som han får en powerpointpresentation över gårdens verksamhet och hur ägarna ser på saker.

Vill ha långa spelregler

Karola och Peter lyfter frågan om svårigheterna med korta spelregler för jordbruket inom EU. Kaffekoppen fylls på och Sven-Erik Bucht konstaterar att alla vill ha en förenklad jordbrukspolitik nästa gång det är dags för en omförhandling inom unionen.

16.17. Peter tar fram en bild över gårdens skördar från 1969 och framåt. Han pekar också på hur politiken påverkat en del av diagrammet.

– Under omställning -90 skulle man producera så lite som möjligt, säger han.

Uppåtgående kurva

De senaste åren pekar skördekurvan rakt uppåt och när landsbygdsministern vill veta vad det beror på är en del av förklaringen gårdens arbete med Lean Lantbruk. Ett arbetssätt inspirerat av biltillverkaren Toyota där effektivisering och rätt sak på rätt plats är central.

Inom lantbruket blir produktionen allt mer digitaliserad och på Stora Lövhulta gård har exempelvis alla maskiner gps. Men diskussionen om förarlösa maskiner är också högaktuell.

”Förbaskat kloka”

Peter och Karola vill skicka med ministern att Trafikverket inte bara ska titta på tillstånd till förarlösa bilar och lastbilar utan även traktorer.

16.33. Kafffekoppen får en påfyllning. Sven-Erik Bucht får höra om drönarteknik och hur sociala medier påverkar beslut inom lantbruket och skogen. Ägarnas powerpointbild med tankar kring det får honom att ta fram mobilen och fotografera.

– Ni är förbaskat kloka! säger han innan det är dags för rundvandringen som avslutar sista gårdsbesöket för dagen.

Efter Karola och Peter Reuterströms presentation av Stora Lövhulta gård är det dags för en snabb gruppfotografering.
Efter Karola och Peter Reuterströms presentation av Stora Lövhulta gård är det dags för en snabb gruppfotografering. Foto: Camilla Olsson.

Öppet möte

En kvart senare är det dags att svänga ut från gårdsplanen och bege sig tillbaka till Flen. Där väntar öppet möte med partirepresentanter och allmänhet som brukar avsluta Sverigeresans länsbesök.

Innan dagen är slut har han besökt sin fyrtiotredje landsbygdskommun. Till valdagen 2018 har han som ambition att vara färdig med resan.

Då har många fler kaffekoppar druckits och ännu fler synpunkter tagits emot.

Fotnot: Landsbygdskommunerna räknas enligt OECD:s och Tillväxtverkets definition av kommuner.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen