Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 maj

Nu utmanas kändisarna att testa livet som lantbrukare!

Från tv-spelskändisar till skogsbonde. Nu utmanas fem populära Youtube-stjärnor att prova på gröna jobb.

FOTO: Anna Ross

Känner du till Kammi Husum Rosenskjold, Sara Henrietta, Nellie Berntsson, GG Frolle och Matgeek? De har fem av Sveriges populäraste Youtube-kanaler där de lägger upp filmer, var och en med upp till 180 000 prenumeranter.

Nu har de utmanats av LRF och Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA, att filma när de testar jobb inom de gröna näringarna och dela med sina följare.

Påverka ungas attityd

Syftet är att få fler unga att välja en framtid inom de gröna näringarna. Sedan tidigare är bönder ute pratar om yrket på skolorna och visar virtual reality-filmer från gårdarna. Nu lanseras också Challenge: Jobba grönt.

– Unga vet inte så mycket om de gröna näringarna och det är inte på tapeten när de ska välja jobb. Vi vill visa att det är roligt och stimulerande, och viktigt för framtidens klimat- och miljöutmaningar, faktiskt en av de viktigaste faktorerna som kan påverka till en positiv framtid, säger Anna Ross på LRF.

Mer som tv-spel än yxa

En av de som utmanats är GG Frolle. Vanligtvis får hans 64 000 prenumeranter titta på när han spelar fotbollsspelet Fifa. Men nu fick de se honom testa en dag som skogsbonde hos Erik Larsson i Söderhamn.

– GG Frolle var supertaggad själv och blev jättenöjd. Det var inte alls som han hade tänkt sig. Han trodde det skulle vara mer motorsåg och yxa och så är det en high-tech maskin som påminner om att sitta och spela tv-spel, han tyckte det var jätteroligt.

Grisar och ridning

Nellie Berntsson har 91 000 prenumeranter på sin kanal, som bland annat handlar om hennes elitsatsning inom ridsporten. I sin utmaning fick hon lära sig sköta grisar, samtidigt passade hon på att utmana bonden Erik i ridning.

Kammi har 180 323 prenumeranter och filmar vardagsbetraktelser. Hon fick besöka en mjölkgård i Östergötland.

Positivt överraskade

Sara Henrietta, med 67 000 prenumeranter, ska besöka en grönsaksodlare på Gotland. Matgeek som både bloggar och vloggar om matlagning och har 164 000 prenumeranter ska ut till flera gårdar och skaffa ihop en kasse med mat som han ska laga tillsammans med årets kock.

– De vi har erbjudit har nappat direkt och varit superintresserade och även varit positivt överraskade av hur det är på gårdarna, hur yrket ser ut och hur människorna är. En bonde är inte en gammal gubbe med högaffel utan kan vara en ung människa, vilken som helst, säger Anna Ross och fortsätter:

– Tanken är att deras följare får samma positiva bild och kan tänka sig en karriär inom något av de gröna yrkena. Hittills har responsen varit överväldigande positiv.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen