Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 januari 2017

Ny livsmedelspolitik – så kan du påverkas som konsument

I framtiden kan det bli mer svensk mat i de offentliga köken. Vi ska lära oss mer om hur maten blir till – och mer lättbegripliga livsmedelsmärkningar kan vara att vänta.

Bild 1/2 FOTO: Riksdagen
Bild 2/2

I dag har Sverige fått sin första nationella livsmedelsstrategi som säger att produktionen ska öka. Det är regler som ska gälla fram till 2030 och de ska stå fast, oavsett vilka partier som sitter i regeringsställning.

– Det yttersta målet är att vår livsmedelsproduktion måste öka, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

I dag kommer bara hälften av maten som konsumeras i landet från Sverige. I en internationell jämförelse är svenskt lantbruk mer miljö- och klimateffektivt, dessutom håller djurskydd och djurhälsa en hög standard.

Så påverkas du som konsument

De svenska lantbrukarna har höga krav på natur- och djurvälfärd på sig. Liknande krav kan nu komma att föras in de offentliga upphandlingarna – något som skulle betyda mer svenskt på borden.

– Det ska vara samma krav på offentlig upphandling som i svenskt jordbruk, säger Sven-Erik Bucht.

Positiva reaktioner från bönderna

LRF:s ordförande Helena Jonsson var mycket nöjd med den nya inriktningen.

– Det som nu händer på livsmedelsområdet med överenskommelser över block- och partigränser, långsiktiga mål, en genomarbetad strategi och inom kort en konkret handlingsplan är oerhört stort för lantbrukssverige, faktiskt det största jag själv har upplevt under alla mina år i branschen, säger Helena Jonsson, i ett pressmeddelande.

Tydligare märkningar att vänta

De allra flesta vill köpa svenskproducerad mat. Men den kan vara dyr och svår att hitta i butiken. Den nya märkningen ”Från Sverige” berömdes, ytterligare nya märkningar kan vara på gång

– Svenska konsumenter uppskattar svenskt och vill köpa svenskt men man är kritiskt till märkningssystem för de är lite tillkrångliga, säger Tommy Ohlström, vd för KF.

Läs också: Eko, reko, svenskt: 10 matmärkningar du bör ha koll på

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen