Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 april 2016

Ny märkning ska hjälpa konsumenter hitta produkter Från Sverige

En ny märkning så att konsumenter lättare ska kunna köpa svenskt. Så beskrivs nya märkningen Från Sverige som finns ute i butikerna från och med nu.

Hur kan man vara säker på att matvaran i butiken är svensk? Det är ett problem många konsumenter ställs inför och enligt nya företaget Svenskmärknings egen undersökning är det ingredienser och råvarornas ursprung som är viktigast när man handlar mat.

– Det är sällan man får så starka signaler att man borde lansera något sådant här som nu. Vi gör det enklare för konsumenterna att se vad som är svenskt, säger Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel och ordförande för Svenskmärkning.

Nu har Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF gått ihop och skapat märkningen Från Sverige som ska göra det enklare att handla. Finns märkningen på en vara är den svensk. Även sammansatta produkter som müsli och korv får ha märkningen om minst 75 procent av råvarorna är svenska.

En nöjd landsbygdsminister klippte invigningsbandet för den nya märkningen Från Sverige.
En nöjd landsbygdsminister klippte invigningsbandet för den nya märkningen Från Sverige.

– Det här är en jätteviktig dag för svenska konsumenter. Det spelar ingen roll hur bra varor man har om ingen hittar dem, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Hittills är 27 företag igång med märkningen Från Sverige och i nuläget kommer den att finnas på cirka 750 produkter.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen