Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 december 2016

Nytt bredbandslarm: Glesbygden stor förlorare – igen!

De som bor glesast på landsbygden och har högst kostnad för anslutning till bredband har svårt att få bidrag för det. Det visar Lands granskning av bredbandsreglerna.

FOTO: Mostphotos/länsstyrelsen/Jordbruksverket

Hushåll och företag som bor glesast på den svenska landsbygden kommer inte att få några bredbandsbidrag med dagens bidragsregler. Den bedömningen gör Kerstin Rietz, enhetschef vid länsstyrelsens landsbygdsavdelning i Skåne.

– Huvuddelen av befolkningen på landsbygden, de som bor glesast, kommer i normalfallet inte att få några bredbandsbidrag från landsbygdsprogrammet. Dagens statliga regelverk styr bidragen till de delar av landsbygden där befolkningen bor som tätast. Det är min slutsats nu när jag ser utfallet från våra beslut i år om bredbandsbidrag i Skåne, säger hon.

Vill ha ändring

Hon efterlyser en ändring av det nationella regelverket för bredbandsstöd och en ökad möjlighet till regional påverkan. Kerstin Rietz vill att bidragsreglerna ska ändras så att det finns möjlighet att dela ut bidrag även till de som bor glesast.

Länsstyrelsen i Skåne har tidigare i år delat ut statliga bidrag med 192 miljoner kronor till sökanden för fem bredbandsprojekt som totalt kostar 321 miljoner kronor. De som då fick bidrag var Skurups Elverk, Bjäre Kraft och Teleservice Bredband Skåne AB. De planerar ansluta cirka 7 000 hushåll och företag.

Inga bidrag

Inga små ideella fiberföreningar i glesbygd med under 300 anslutna hushåll har fått något bidrag i Skåne. Jordbruksverket bekräftar länsstyrelsen Skånes slutsats.

– Bidragsreglerna är utformade så att de ska gå till projekt som leder till att så många hushåll och företag som möjligt får en fiberanslutning för varje enskild bidragsansökan. Konsekvensen av detta blir att hushåll som ligger glesare har större svårigheter att få bidrag. Den konsekvensen är inbyggd i bidragssystemet säger Andreas Mattisson vid Jordbruksverket.

Flera kritiker

Länsstyrelsen i Skåne är inte ensamma i sin kritik av de befintliga bidragsreglerna.

– Ett antal länsstyrelser i landet har efterlyst ändringar i regelverket för bredbandsstöd. Det politiska valet står mellan att prioritera så många fiberanslutna som möjligt eller att prioritera de som har högst kostnad för sin anslutning, säger Andreas Mattisson.

Nya bredbandspengar

Under december ska riksdagen fatta beslut om 850 miljoner kronor i nya bredbandspengar. Efter en omfördelning av landsbygdsprogrammet skjuter regeringen utöver det till 150 miljoner. Det blir sedan upp till regeringen att besluta om villkoren för att söka pengarna.

Enligt Andreas Mattisson kan ändringar av reglerna för bredbands­bidrag sannolikt inte kan komma förr­än 2018. Som läget ser ut nu blir det först vid utdelning av dessa bidrag som det kan bli ändrade bidragsregler.

Fortsätter med samma regler

Beskedet från Jordbruksverket betyder att dagens befintliga bidragsregler kommer att tillämpas vid bidragsutdelning till fiberprojekt för cirka totalt 6,5 miljarder kronor. Varav cirka fyra miljarder kronor redan finns beslutade om när det gäller fördelning, och under 2017 kommer beslut om utdelning av bidrag för ytterligare 2,5 miljarder kronor av den sammanlagda summan.

Regeringen har satt upp ett mål om att 90 procent av landets hela befolkningen ska få tillgång till bredband med kapaciteten 100 megabit per sekund till år 2020. Av dessa 90 procent utgör befolkningen på landsbygden då drygt fem procent.

Få bidrag

Det är denna del av landsbygden som de statliga bidragspengarna nu går till, enligt Kerstin Rietz.

Det innebär att en väldigt liten del av bidragen går till de glesaste delarna av landet där 10 procent av Sveriges befolkning bor.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen