Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 maj

Nytt inlägg i klimatdebatten: ”Sverige behöver fler kor”

Ordföranden för LRF mjölk, Palle Borgström, säger att det är hög tid att ändra fokus i klimatdebatten. För att rädda miljön vill han ha fler kor — inte färre.

Palle Borgström, ordförande LRF Mjölk, tar strid för korna i veckans Aftonbladet debatt.

I debatten om klimatet pekas ofta betesdjur ut som en stor källa till utsläpp. Men att minska antalet kor för att minska utsläppet av växthusgaser är fel fokus enligt Borgström. I sin debattartikel beskriver han istället hur viktiga korna är för miljön och för det svenska ekosystemet.

”Utan landets 340 000 mjölkkor som ystra springer ut på 100 000 hektar betesmark hotas vår natur. Bara under de senaste tio åren har ungefär 50 000 hektar betesmark vuxit igen. Utan betande kor dör utrotningshotade fåglar och fjärilar. Och det händer nu. Det sker medan du läser den här texten”, skriver han.

Istället för att minska antalet kor måste de öka eftersom de är själva förutsättningen för öppna betesmarker enligt Borgström.

”Öppna landskap är en myt”

Hans inlägg i debatten om djurens utsläpp av växthusgaser har fått både medhåll och mothugg. På Facebook har diskussionen gått varm.

”Bra skrivet! Nyttig information och äntligen!” och ”Sverige behöver fler kor för miljön. Precis, tack Palle Borgström för de orden.” är några av kommentarerna som ställer sig på Borgströms sida.

Men alla är inte lika övertygade.

” Han har fel, rakt av!” och ”Öppna landskap är en myt. Det är inte Sveriges naturliga natur, det är något som infördes på 50-talet som argument för mjölkindustrin.” skriver några.

Någon menar också att – ”Korna pruttar ut metan i atmosfären och spär på växthuseffekten. Om vi låter våra åkrar bli skogsbevuxna så binds kolet och skogen tvättar växthusgaserna.”

Tar stöd i WWF och Naturvårdsverket

Palle Borgström hänvisar själv till Jan Wärnbäck som är jordbruksexpert på Världsnaturfonden WWF. Wärnbäck har tidigare varnat för att många djur riskerar att försvinna om inte kor och andra betesdjur blir fler, precis som Borgström argumenterar för.

Hans perspektiv på korna har också stöd i Naturvårdsverkets senaste miljömålsuppföljning där de poängterat just att Sverige behöver fler betesdjur för att nå upp till de mål som satts om ett rikt odlingslandskap.

Korna står för fem procent enligt FN

När det gäller de utsläpp av växthusgaser som korna står för säger FN:s klimatpanel IPCC att metan från djur står för fem procent av utsläppen i världen medan 75 procent av utsläppen av växthusgaser kommer från fossila bränslen.

Med hänvisning till det anser Borgström att fokus i debatten hamnat helt fel — ”precis som korna är ivriga att komma ut i hagen på kosläppen – står Sveriges bönder redo att även i fortsättningen ta ansvar för landets biologiska mångfald och matproduktion.”

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen