Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 april

Pant på plastpåsar – nu införs systemet i svensk matbutikskedja!

I Sverige förbrukar vi 80 bärpåsar i plast per person och år. Denna siffra ska halveras till år 2025, enligt EU. Därför inför Hemköp nu pant på plastpåsar.

FOTO: istock

Som första matbutikskedja i landet inför Hemköp pant på plastpåsar. Det börjar som ett pilotprojekt i en butik i Stockholm, men faller det väl ut så kommer påsåtervinningen att spridas till butiker runt hela landet.

– Eftersom återvinningen går ut på att man ska använda plastpåsen så många gånger som möjligt innan den lämnas tillbaka till butiken så tar det lite tid innan vi ser hur det går. Men vi låter pilotprojektet ta den tid det behöver innan vi utvärderar. Vår förhoppning och önskan är att vi ska rulla ut återvinningen i hela landet, säger Elin Jarl på Axfood.

Så här fungerar pantsystemet:

Kunden använder Hemköpspåsen så många gånger som möjligt.
När påsen är utsliten pantar man den i kassan.
Panten ger en krona som dras från kvittot. Högst tio påsar per gång får pantas och inga kontanter betalas ut.
Plasten återvinns och används för tillverkning av nya plastpåsar.

Hemköp höjer samtidigt priset på plastpåsarna med 50 öre. För varje påse som säljs i testbutiken men inte pantas skänker Hemköp 50 öre till organisationen Städa Sverige som sanerar plast från hav, sjöar och städer.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen