Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 september 2016

Polisen ökar styrkan längst upp i landet

Polisen i de nordligaste delarna av landet har fått kritik för att inte räcka till i glesbygden. Nu har myndigheten tagit tag i frågan och ska anställa 150 personer innan jul.

FOTO: IBL

Polisen i region nord – alltså i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, nyanställer. Sammanlagt ska 150 personer rekryteras, både poliser och civila utredare.

– Vi har varit för få, det gäller inte bara region nord, utan hela landet. Effekten av att vi har varit för få är att det har varit väldigt ansträngt i utryckningsverksamheten, säger Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef vid region nord.

Enligt honom har en ökning av insatser tillsammans med Säkerhetspolisen, Säpo, belastat myndigheten.

Fler i glesbygden

Polisens nordligaste region har ansvar för 53 procent av Sveriges yta, omkring 2 100 anställda sköter arbetet. Den förstärkning som nu görs väntas få effekt ute i glesbygden.

– Vi tycker inte att vi har kunnat utreda i den takt som vi borde, vi har velat hålla ett annat tempo. Nu blir det nyrekryteringar till just glesbygd, den frågan har aldrig varit så prioriterad som nu. Vi måste få rimliga utryckningstider. Vi har till exempel rekryterat till Vilhelmina, Strömsund, Kalix, Kiruna och Gällivare. Men det har varit en utmaning att hitta personal, säger Micael Säll Lindahl.

Sedan två år tillbaka har polislagen ändrats och civila utredare har nu större befogenheter.

Den ändringen handlar främst om detaljer inom utredningsarbetet, polisens tvångsmedel får bara användas av poliser.

De civilanställda som nu rekryterats kommer att förstärka polisen i norr med flera olika ykeskunnanden. Det rör sig bland annat om forensiker, bilinspektörer och handläggare till gränspolisen.

– Brottsligheten har förändrats. En del handlar om internetbedrägerier, pengar försvinner utomlands. Inbrottsligor som är på genomresande är exempel. Det innebär att polisen måste organisera om sig, säger Micael Säll Lindahl.

En förhoppning är att så kallade mängdbrott, villainbrott, stölder och liknande nu ska kunna klaras upp i större omfattning.

Förslag om större ökning

Polismyndigheten har också gått till Regeringen och lämnat ett förslag om att få bli fler.

–På lång sikt behöver vi bli fler. Om fem år skulle vi behöva sex till åtta radiobilar till i tjänst, dygnet runt. Vi skulle behöva omrking 30 polisutredare till, men det återstår att se vad regeringen säger. Totalt skulle vi behöva vara 150-200 poliser fler, säger Micael Säll Lindahl.

Ledningscentralen för Polisen region Nord sitter sedan i maj i Umeå. Också det en del i polisens omorganisation.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen