Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 maj 2017

Pratar du småländska? Då kan du bli filmstjärna!

Just nu söker SF skådespelare till nya Utvandrarna. Ålder, kön, och om du är amatör eller proffs spelar ingen roll - enda kravet: en småländsk dialekt.

FOTO: IBL/Facebook.

”Smålänningar se hit” så börjar SF Studios efterlysning av skådespelare till nya filmatiseringen av Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna som förväntas ha premiär nästa år.

I den tidigare filmatiseringen från 1971 spelades huvudrollerna av Liv Ullman, Max von Sydow och Monica Zetterlund, en norska, en skåning och en värmlänning.

Då lät det bland annat så här:

Mer tvättäkta smålänningar nu

Jan Troell har sagt till SVT att han inte kunde tänka sig att inte göra filmen på dialekt, och kommenterade resultatet:

– Max von Sydow är född skåning och tillbringade många barndomssomrar i Småland. Han pratade helt övertygande. Eddie Axberg och Pierre Lindstedt var stockholmare, de fick tala stockholmska med tungrot. Det lät konstigt men de gjorde så gott de kunde. Monica Zetterlund talade väl värmländska med tungrot. Jag tycker att det blev någonting man accepterade i filmen.

Dialekten enda kravet

Den här gången vill man ha med mer tvättäkta smålänningar i filmen, om man alltså får tro SF Studios efterlysning som sedan den lagts ut på deras facebooksida redan delats över 1000 gånger.

Enligt den går det bra med amatörer som proffs, barn som vuxna och alla kön. Det finns bara ett krav: att man har en småländsk dialekt. Huruvida det gäller även för huvudrollsinnehavarna framgår dock inte.

Den som är intresserad av att delta i nya Utvandrarna uppmanas att skicka in en film på sig själv där man ger prov på sin naturliga småländska.

Intresserad? Sök så här:

Filma en kort presentation där du berättar mer om dig själv – på din naturliga småländska. Filmen får vara max en minut och du ska vara med både i helkropp och närbild.

Berätta vad du heter, hur gammal du är, var du bor, vilken dialekt du pratar samt vad du gör till vardags och om du har någon erfarenhet framför kameran.

Maila presentationen till: utvandrarnacasting@sfstudios.se, skriv ditt namn och telefonnummer i ämnesraden. Blir filen för stor så kan du skicka via WeTransfer, Sprend eller liknande.

SF studios meddelar att de tyvärr inte kommer att ha möjlighet att svara alla, utan hör av sig till de som de vill träffa.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen