Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 juni

Regeringen vill rädda grundvattnet – satsar 200 miljoner på vattenpaket

Sverige står inför den värsta vattenbristen på 100 år, varnar experter. Nu presenterar regeringen nya, långsiktiga satsningar för att motverka vattenbristen.

 Regeringen gör både långsiktiga och kortsiktiga satsningar för att motverka vattenbristen.
Regeringen gör både långsiktiga och kortsiktiga satsningar för att motverka vattenbristen. FOTO: Istock/Mostphotos

– Vi avsätter 200 miljoner i medel för att motverka vattenbristen i höstens budgetproposition, säger miljöminister Karolina Skog till ATL.

Extrem torka i stora delar av landet

I dag har endast 14 av landets 290 kommuner normala grundvattennivåer. Det berättade vice statsminister Isabella Lövin (MP) under en pressträff i skånska Vittsjö på lördagen.

Som Land tidigare skrivit hjälper inte sommarregnet mot de låga nivåerna, eftersom större delen av vattnet sugs upp av växtlighet eller avdunstar. Värst drabbade är privatpersoner som är beroende av egna brunnar.

Läs också:Alla kan spara vatten: 10 tips som skonar grundvattnet

Långsiktiga satsningar

För att motverka vattenbristen på lång sikt innehåller vattenpaketet tre olika satsningar. Bland annat kommer Sveriges geologiska undersökning (SGU) får ökat anslag för att kunna hjälpa kommunerna med fördjupade kartläggningar av grundvattenresurser. Nationella vattenkatastrofgruppen (Vaka) tillförs också pengar för att kunna öka krisberedskapen.

Den största delen av paketet, 170 miljoner, går till att stötta och säkra kommunernas egna resurser för att hålla kvar vatten. Det kan till exempel handla om att restaurera eller anlägga våtmarker. Där kommer Naturvårdsverket få ökat anslag för att ta fram en våtmarksstrategi.

Läs också:Egen brunn? Expertens bästa råd när vattnet sinar

Följer upp vattenbristen

Regeringen kommer att följa upp vattenbristen under sommaren och även göra kortsiktiga satsningar. De tror att om inga insatser görs nu kan läget snart bli mycket allvarligare.

– Om vi inte bygger en beredskap nu går vi mot en torrare tid. Det blir svårare att driva lantbruk och matproduktion i Sverige. Det blir på sikt också svårare att trygga dricksvattenförsörjningen, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Läs också:Rekordlåga vattennivåer i nästan hela landet – så drabbas du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen