Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 mars 2016

Riksbanken: Tvinga bankerna att ha kontanter

De senaste åren har många banker slutat med kontanter. Det vill riksbankschefen Stefan Ingves ändra på. På DN Debatt föreslår han en lagändring som reglerar bankernas kontanthantering

Bild 1/3 FOTO: Petter Karlberg/Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

Som Land tidigare har berättat om har bankkontor som hanterar kontanter minskat från 1 415 stycken till 694 de senaste fyra åren. Då är inte 154 bankkontor som helt har stängt inräknade. På 13 orter i landet finns det inte längre något uttagsställe för kontanter.

Att många banker inte längre hanterar kontanter vill Stefan Ingves ändra på. På DN Debatt föreslår han en lagändring. Just nu utreds grundläggande betalningstjänster och enligt Ingves borde det vara rimligt att bankerna måste ha en ”rimlig kontantservice”.

Han anser att bankernas insättningsgaranti borde kunna ge kunderna en garanti om att de kan ta ut och sätta in pengar.

I dag sammanställer länsstyrelserna varje år en rapport om betalningsservicen runt om i landet. I debattartikeln påpekar Ingves också att allt mer ansvar om grundläggande betalningsservice har hamnat på länsstyrelserna och att de ska komplettera utbudet när marknaden inte kan göra det själv. Han tycker istället att bankerna borde hjälpa kunderna med kontanter.

Läs mera om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen