Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 mars

Så kan Sveriges landsbygd påverkas av Brexit

Slopat stöd till vägar, bredband, jordbruk och företag i Sverige – det kan bli konsekvenserna när Storbritannien nu lämnar EU.

Bild 1/2 FOTO: Ann Lindén, Mostphoto
Bild 2/2

EU:s långtidsbudget sätts i sjuårsintervaller och i höst är det dags för EU-kommissionen att komma med förslag på hur den som ska gälla från år 2021 ska se ut.

Att Storbritannien nu lämnar EU kommer att ge ekonomiska konsekvenser – landet bekostar i dag runt 15 procent av EU:s budget. Det innebär att Sverige riskerar minskade EU-medel nästa budgetperiod.

Från jordburk till bredband

Idag betalar Sverige 4 miljarder euro i medlemsavgift per år, och får tillbaka 1,4 miljarder euro i utbetalningar och olika EU-stöd.

Det rör sig om allt från jordbruksstöd till kompetens- och affärsutveckling, forskning, klimatinvesteringar, vägupprustningar och bredbandsbyggen för att stärka företagens och regionernas konkurrenskraft i hela landet.

– Brexit får konsekvenser på budgeten, men i vilken omfattning och vad det innebär för svenska program och projekt är för tidigt att dra stora växlar på. En gissning är att det blir mindre pengar men exakt hur mycket återstår att se, säger Patrik Sällström, regionchef och ansvarig för Tillväxtverkets regionalfondsprogram i Norra Sverige.

Kan kompenseras

Bara under 2015 betalade Bryssel ut 739 miljoner kronor till olika projekt i Sverige från EU:s social- och regionalfonder. Mest pengar fick regionerna Övre Norrland, Norra Mellansverige och Mellersta Norrland.

Patrik påpekar att Sverige kan välja att kompensera minskade EU-bidrag med pengar ur statskassan.

– Det behöver inte innebära att framtida investeringar försvinner bara för att EU-finansieringen försvinner. Då kan Sverige som nation säga att det här är viktigt att vi fortsätter stödja. Ytterst handlar det om politiska prioriteringar, om regering och riksdag vill omförhandla svensk statsbudget och skjuta till pengar i motsvarande mån, säger Patrik.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen