Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 mars 2016

Skotertur i fjällsolen? Tänk på det här!

Även om olyckorna minskat gäller det att vara förberedd om man ska ut på fjället. Så här i påsklovstider är det extra många oerfarna som ger sig ut. Läs det här först!

FOTO: Mostphotos

1. Välj rätt grejor

Hjälm med skidglasögon eller visir. Varma kläder och skor. Ta med spade, vindsäck, isdubbar och nödvändiga tillbehör till skotern. Lavinsond och lavinsändare rekommenderas om ni tänkt att lämna skoterlederna På Fjällsäkerhetsrådets sajt finns checklistor.

2. Meddela färdväg och när du kommer tillbaka

Berätta för en vän eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända i tid.

3. Respektera väderprognoser

Sol och blå himmel kan snabbt övergå till hårda vindar och snödrev. Ta del av lokala väderprognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst.  Respektera fjällvädervarningar.

4. Följ lederna

Lederna haravståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner. Därför är det en bra idé att följa leden Risken att råka illa ut är betydligt mindre. Dessutom är snöskoteråkning bara tillåten på utmärkta leder i många fjällområden.

5. Glöm inte kartan och kompassen

Utanför markerade leder behövs kompass. Annars – se till att ha en ny karta. Om du aldrig använt kompass läs mer på Fjällsäkerhetsrådets sajt. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbare när det är kallt.

6. Ta hjälp av de som kan

Bolla gärna vägval, isläge, broar och dylikt, tidsåtgång med erfarna fjällmänniskor. Det underlättar planeringen. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer  med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen