Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 oktober 2016

Smart lösning! Så gör kommunen för att köpa svenskt kött

Bruket av antibiotika ökar i europeisk djuruppfödning. Den trenden vill Orust kommun bryta. Nu har de hittat ett nytt sätt att köpa nötkött.

FOTO: Istock

Den nya upphandlingsmodellen, som Orust är först i Sverige med, ställer krav på tre gånger så många karensdagar som normalt vid antibiotikabehandling. Det rapporterar Land Lantbruk.

Policyn gynnar svenska köttproducenter, eftersom de använder minst antibiotika inom EU.
– Jag har i flera års tid filat på idén till en upphandlingsmodell som tar vara på den konkurrensfördel som svenskt kött har med vår restriktiva användning av antibiotika. Vi måste försöka förhindra att det finns antibiotikarester kvar i köttet eftersom det kan medverka till att resistenta bakterier utvecklas, säger kommunpolitikern Lars Larsson (C) till Land Lantbruk.

Många köttprodukter importeras

I genomsnitt beräknas 63 procent av köttprodukterna vara importerade inom den offentliga sektorn i Sverige. Många av dem kommer från länder som använder mycket mer antibiotika i djuruppfödningen än Sverige. Lars Larsson förklarar att få kan uppfylla kravet i policyn eftersom de inte klarar av att sätta undan en hel djurbesättning under så lång tid.

Fler vill ta efter

Grannkommunen Tjörn har redan hakat på i en mindre upphandling och nu vill ännu fler kommuner ta efter modellen.

Orust kräver dessutom att nötköttet ska vara ekologiskt, men det står andra kommuner fritt att göra som de vill.

– En av huvudpoängerna med modellen är att konventionellt och ekologiskt ryms under samma tak. Båda produktionssätten i Sverige har god djuromsorg, säger Lars larsson till Land Lantbruk.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen