Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 augusti

Transportstyrelsen vill ställa hårdare krav på äldre bilförare

I sommar har flera bilolyckor med äldre förare inträffat. Nu utreder Transportstyrelsen möjligheten att dra in fler körkort bland äldre.

 Foto: Istock
Foto: Istock FOTO: Willowpix

Varje år återkallas närmare 9000 körkort på grund av förarnas hälsotillstånd. Det kan till exempel handla om demens, olika ögonsjukdomar eller stroke.

Men läkarna missar ofta att anmäla sina patienter till Transportstyrelsen, trots att de drabbats av sjukdomar som gör dem till olämpliga förare. Enbart 10-20 procent av alla demensfall anmäls, visar en ny undersökning från Transportstyrelsen.

Kan göra muntlig överenskommelse

Istället för att anmäla kan läkarna välja att ingå ett muntligt avtal med sina patienter om att de inte ska köra, något som kritiseras av chefsläkaren Lars Englund. Han förklarar för TT att läkare ogärna lämnar sådana besked till sina patienter.

– Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man ju inte vara ännu mer stygg. I den juridiska hanteringen står ju också läkarens namn med i anmälan. Många patienter blir arga och byter läkare, säger han till TT.

Vill skärpa reglerna

I fjol startade Transportstyrelsen en utredning av regelverket för att se om det behövs någon förändring. Blickar man mot andra europeiska länder finns det flera möjliga vägar att gå, till exempel obligatoriska hälsokontroller efter en viss ålder eller strängare anmälningsplikt bland läkare.

Läs också: En miljon svenskar skulle kunna förlora körkortet – kolla om du är i riskzonen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen