Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 maj 2017

Vilka förebilder! Här är gymnasiekillarnas smarta sätt för att motverka sexism

Två gymnasiekillar från Finspång vill förhindra sexuella övergrepp. Nu åker de landet runt och pratar jämställdhet och machokultur med unga killar på skolor och i idrottsklubbar.

FOTO: Privat.

Shanga Aziz och Rogerio Silva går på samhällsvetenskapliga programmet på Nya Bergska gymnasiet i Finspång. I september förra året var det dags för dem att starta ett UF-företag.

Då plingade mobilen till, med en nyhetsnotis om kvinnor som hade blivit våldtagna efter en kväll ute. Under artikeln hade män kommenterat att kvinnorna fick skylla sig själva.

Snack i omklädningsrum

I samma veva hade Trump gjort sina ökända uttalanden om kvinnor, som han viftade bort med att det var ”locker room talk”, det vill säga bara så män pratar i omklädningsrum.

– Då fattade vi att vi inte bara ska sälja mobilskal. Vi har både en skyldighet och ett ansvar att nästkommande generation killar inte växer upp med en attityd att de har rätt till kvinnors kroppar, det är helt sjukt, säger Shanga.

Machokultur

Ny forskning visar också att lagidrott för killar är en riskmiljö för våld, som verbala övergrepp och trakasserier. Jargongen som finns gör killarna vana vid att ta plats och prata på ett sätt som kan nedvärdera tjejer.

– Vi rannsakade oss själva, hur det var när vi spelade fotboll och snacket med de äldre grabbarna. Det finns en machokultur och man anpassar sig så lätt, vi gjorde själva det för att vi ville passa in och var rädda att hamna utanför. Så vi vill lära yngre killar att det inte bara finns ett sätt att vara en man på.

Besökt 70 klubbar

Resultatet blev företaget Locker room talk UF. De träffar klubbar åtta gånger, 20 minuter åt gången, och pratar jämställdhet och manlighet. Intresset har varit enormt. Shanga och Rogerio har haft minst en träff om dagen. Totalt har de besökt runt 70 klubbar, bland annat i Finspång, Stockholm, Örebro, Jönköping, Malmö – och Oslo. Dessutom har de pratat på drygt tio skolor.

– Det här är så jäkla viktigt, kvinnor har drivit den här frågan så sjukt länge när det egentligen är män som ska göra det. Vi män har skapat de här strukturerna, då är det vi som får förändra dem.

Avstamp i forskning

För att sätta ihop sitt utbildningsmaterial pratade Shanga och Rogerio med tjejer och utgick från sina egna erfarenheter. Dessutom studerade de material från andra organisationer som Män för jämställdhet och Fatta-man. Slutligen bollade de med forskare på området.

– Det vi tänkt mest på under själva träffarna är att vi vill bli en i gänget. Ofta är vi med på uppvärmningen eller har straffläggningstävlingar till exempel.

Snack påverkar

Det var i 15-års åldern de själva blev medvetna om hur deras jargong påverkade mer än de tänkt på.

– Jag insåg att så som jag snackade, det påverkar många. Det leder till att killar våldtar, att män tror de får tafsa på kvinnan. Det påverkar ens omgivning mycket mer än man tror.

Olika ögonöppnare

För Rogerio var ögonöppnaren när hans pappa som hörde honom säga ”hora” till en kompis i telefon och då sa: ”du har en syster härhemma, om hon får höra att du kallar tjejer för hora kommer hon tro att det är okej när andra killar kallar henne för det.”.

För Shanga var det hans mammas situation som påverkade honom.

– Min mamma blev bortgift till min pappa i Kurdistan. När vi kom till Sverige fick hon en möjlighet att bli en fri kvinna och skilja sig, vilket hon gjorde. Här kunde hon få jobba och få mycket andra möjligheter. Det gjorde att jag fick upp ögonen för hur män hela tiden förtrycker kvinnor till stor del.

Positiv respons

Mottagandet har varit överväldigande positivt. Många tränare uttrycker en tacksamhet för att få verktyg att jobba med jämställdhet och alla människors lika värde.

Nu är UF-tiden över, men Locker room talk kommer inte att lägga ner – tvärtom. Från i sommar kommer de vara en del av riksidrottsförbundets utbildningsplan och det kommer att gå att boka kurser med dem via förbundet.

Årets UF-företag

Shanga och Rogerio kommer även att utbilda fler kursledare och även tränare så att de i sin tur kan hålla i utbildningar själva.

I dagarna utsågs Locker room talk till årets UF-företag.

– Det känns helt otroligt att få vinna, det kom så oväntat bara. Det värmde att de kunde se att det var en fråga som håller på just nu, som tillhör samtiden, för det är precis det vi tror också. Det är nu det händer!

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen